Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ak bola motívom streľby v Bratislave nenávisť voči LGBTIQ komunite, ide o porušenie základných práv a hodnôt EÚ

.sita .slovensko

Akákoľvek forma diskriminácie, či už na základe pohlavia, rasového alebo etnického pôvodu, náboženstva alebo sexuálnej orientácie, je na základe Zmluvy o fungovaní Európskej únie zakázaná.

Ak bola motívom streľby v Bratislave nenávisť voči LGBTIQ komunite, ide o porušenie základných práv a hodnôt EÚ SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku vyjadruje hlbokú sústrasť rodinám a blízkym obetí streľby na Zámockej ulici v Bratislave, pri ktorej prišli v stredu 12. októbra večer o život dvaja mladí muži. Ak sa podľa zastúpenia preukáže, že motívom, ktorý je predmetom vyšetrovania polície, bola nenávisť voči LGBTIQ komunite, ide o jasné porušenie základných práv a hodnôt Európskej únie. „Nenávisť bude vždy nenávisťou, nikto by sa nemal stať jej obeťou. Inakosť nie je dôvodom na perzekúciu. Nenávisť podkopáva samotné základy fungovania pluralitnej a demokratickej spoločnosti a oslabuje vzájomné pochopenie a rešpekt rozmanitosti,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa EK na Slovensku Ingrid Ludvíková.

„Dúfal som, že za touto hroznou vraždou nestojí nenávisť k inakosti. Všetko naznačuje, že moja najhoršia obava sa naplní,“ uviedol vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha, podľa ktorého sme všetci iní, a našou úlohou preto je navzájom sa tolerovať a správať sa k sebe s úctou a rešpektom. „Žiaľ, musím konštatovať, že nenávisť k inakosti je v našej spoločnosti často živená aj politickým diskurzom. To sa musí zmeniť, aby sme spolu vytvorili spoločnosť pevne stojacu na demokratických hodnotách a princípoch,” dodal Šucha.

Akákoľvek forma diskriminácie, či už na základe pohlavia, rasového alebo etnického pôvodu, náboženstva alebo viery, zdravotného postihnutia, veku alebo sexuálnej orientácie, je na základe Zmluvy o fungovaní Európskej únie zakázaná. „Bojovať proti nenávistným prejavom a trestným činom by sme však nemali len preto, že je to ukotvené v zmluvách, mala by to byť prirodzená súčasť nášho hodnotového nastavenia vychádzajúceho zo zdravého rozumu a ľudskosti. Nenávisť a neznášanlivosť sú totiž jasnými protikladmi úcty k ľudskej dôstojnosti a rešpektu voči základným ľudským právam,“ konštatuje v závere stanoviska Ludviková.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite