Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Na slovíčko, pán premiér

.dáta bez pátosu .slovensko

Včera (v sobotu 1. 10.) ste boli v relácii rádia SRO a zazneli vážne slová a varovania krajinám EÚ. O tom neskôr nižšie v texte. Zazneli aj vážne nepravdy a z nich ste dedukoval závery, ktoré nás zneistili a v pondelok v predkladaných monitoringoch tlače v krajinách EÚ mnohých vašich kolegov aj vydesia, ak im rovno nepadne sánka.

Dáta bez pátosu: Na slovíčko, pán premiér

„varujeme všetky krajiny, že našu energiu dostanete IBA vtedy, keď nám vrátite všetky peniaze, za ktoré to nehorázne predávate.“

„Vráťte nám peniaze, alebo vám my nepošleme elektrinu.“ Tvrdé slová a skutočne nemiestne varovania a výstrahy

Pán Heger: Ktorú, kedy, komu, koľko energie a ako im nepošleme? V noci trochu a cez deň veľa? Nikdy nič? Na Vianoce možno, ale na 3 Krále nie? Elektrina sa vozí v bandaske alebo vo frigoboxe ako desiata a jablčná šťava? Málo v malej a veľa vo veľkej bandaske / krabičke?

Viete o tom, že dnes, 1. októbra, sme doobeda 33 % spotreby brali z Česka, 10 % z Poľka a v tom istom čase 30 % exportovali do Maďarska? Viete, aká je pavučina prenosových sietí v EÚ a čo sa deje, ak v Nemecku zrazu prifúkne 32 Gigawatov – ako to bolo dnes? Pavučina tu: https://www.entsoe.eu/data/map/

VÁŠ SVET je jednoduchý a zjednodušený, ale energetika je skutočne komplexný svet. Od výroby cez prenos, obchod, burzy, zmluvy až po reguláciu. Dajte ruky preč od tém, ktorým v mnohých aspektoch nerozumiete a prenechajte priestor (aj v TV a v rádiu) odborníkom. Zažili sme aj vás a vaše dvojičky v predchádzajúcej kríze s vírusom a nepotrebujeme „záchranu krajiny“ vašimi rukami a vašou hlavou zažiť znovu. Pokoj vám.

slovensko vyrába menej elektriny ako spotrebuje

Už sme sa tejto téme venovali a stále minimálne do konca roka platí, že Slovensko potrebuje elektrickú energiu dovážať. Nie, nevyrábame dosť a už vôbec nie v čašoch špičky. Napríklad dnes nám chýbalo doobeda skoro pol gigawatu – to je viac ako 1 Mochovský reaktor.

Výroková logika je prísna veda vo svojich hodnoteniach. Váš dnešný výrok, že Slovenské elektrárne vyrábajú elektrinu a vyrábajú jej dostatok, je nepravda. Ak ste na ňom založili akékoľvek závery, tak ste postupovali rovnako, ako keby ste sa opierali o klamstvo / hoax / podvrh / nepravdu.

Mnohí slováci vás majú ako autoritu a „dôverujú“ vám. Vážte slová, prosím.

naše hodnotenie

Vraj si vieme vyrobiť dosť elektrickej energie a nepotrebujeme cudzinu. Načo vraj kupujeme niečo za 500 eur alebo za 1000 eur, ak vyrobíme za 40 eur alebo sme predali za 100 eur.

Je to, samozrejme, inak. My nie sme exportér, my sme importér. Je potrebné veriť dátam. Za 40 eur nič priemerne nevyrábame a za 1000 eur nič priemerne nenakupujeme. Je potrebné upozorniť všetkých politikov vyjadrujúcich sa k cenám elektriny od koaličných a pokračujúc opozičnými politikmi = strašiakmi, že spotová cena 1000 eur bola chvíľu koncom augusta (Slovensko a Európa).

Dnes bola elektrina väčšinu doobedia v Nemecku za 15 až 23 eur (slovom: pätnásť eur). Na Slovensku bola dnes v tom istom čase elektrina za 132 až 402 eur. Čítate dobre, elektrina (k dispozícii) u nás bola dnes ráno o 7:00 asi 20-krát drahšia ako v Nemecku.

POZOR na reči, že my máme dosť elektriny! To je také hejslovácke a nepatrí do úst priemera krajiny. Podobá sa to na známe: Svoje si nedáme a cudzie nechceme. 

Nuž, fakty a dáta nabúrajú ich hrdosť. Za posledné 3 roky sme vždy potrebovali viac energie doviezť, ako sme vyviezli, nakoľko siete v Európe sú prepojené.

Určite sme boli krajinou, ktorá prispievala k nedostatku elektrickej energie v Európe a iné krajiny sa museli hecnúť, aby nám potrebnú energiu dodali.

Táto situácia sa pravdepodobne zmení na prelome rokov 2022/2023 vďaka: – nábehu tretieho reaktora v Mochovciach – veľmi postupne – odstaveniu spotreby v SLOVALCO – viac ako 100 MW výkonu – šetreniu v domácnostiach, inštitúciach a aj v priemysle.

Je pravdepodobné, že sa Slovensko stane v roku 2023 netto exportérom, ale musí byť aj dosť vody, aj dosť uhlia a aj ten III. reaktor musí nabehnúť na-po-ho-du.

2021: Výroba elektriny na Slovensku dosiahla v roku 2021 spolu 30,9 TWh. Nakoľko spotreba Slovenska bola 31,6 TWh, bolo treba zo zahraničia doviezť (netto) 0,727 TWh.

2020: Výroba elektriny na Slovensku dosiahla v roku 2020 spolu 30 TWh. Nakoľko spotreba Slovenska bola vyššia ako 30 TWh, bolo treba zo zahraničia doviezť (netto) pár stotísíc MWh. Vďaka pandémii klesla spotreba o takmer 1 TWh oproti roku 2019 a výroba narástla o 400-tisíc GWh.

2019: Výroba elektriny na Slovensku dosiahla v roku 2019 spolu 28,4 TWh. Nakoľko spotreba Slovenska bola 30,1 TWh, bolo treba zo zahraničia doviezť (netto) 1,7 TWh.

Celý článok aj s vysvetlivkami na: https://faktaoklimatu.cz/infografiky/elektrina-sr

Dajte šancu nášmu webu a surovinám na www.databezpatosu.sk

Ak sa vám páči naša práca a chcete a viete podporiť prácu na našich reportoch, môžete tak urobiť na: https://www.patreon.com/databezpatosu

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite