Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Stávka z 8. júna 2022

.dáta bez pátosu .slovensko

Videli ste ho dnes rozprávať o dodatočných nadpríjmoch vo výške 1,5 miliardy eur. Toto sme mu písali 20. júna pred 1/4 rokom, keď bola vláda pokope a Mariána Viskupiča nazýval „klamárom“ po tom, čo sme spolu dali dokopy predikciu výberu daní na celý rok 2022.

Dáta bez pátosu: Stávka z 8. júna 2022

vyšlo nám 1,5 miliardy eur. Do plaču mi je (Ivan Bošňák).

20. jún: fakt dobré správy

Reálne môžeme hovoriť, že štát v prvých piatich mesiacoch, každý mesiac vybral o 220 – 80= 140 mil. € navyše oproti plánovaným daňovým  rozpočtovým príjmom:

Z tohto vieme povedať:

Za 5 mesiacov je v kase všetko, čo chcel štát vybrať naviac oproti roku 2021 za celý rok 2022.

Čo sa môže stať v ďalších 7 mesiacoch:

  • Nárast daňových príjmov oproti skutočnému výberu v roku 2021 by mohol byť za celý rok 2022 okolo € 2,5 miliardy ( 220 x 12 = 2 640 ),
  • Výber daní nad rozpočtovanú úroveň (kde bol schválený rast €955 miliónov) bude viac ako € 1,5 miliardy (2640 - 955 = 1685 ). Niekedy stačí kalkulačka.

krik, vreskot a osočovanie / prečo?

Na relevantnú otázku novinára: že asi bude rast príjmov pokračovať, ste VY = IM odpovedali v 34. minúte: „Keď Vy už dnes viete, ako dopadne najbližšia daňová prognóza, že to dopadne lepšie, tak poďte robiť na Ministerstvo financií. Zídu sa nám tu ľudia, ktorí vedia veštiť dopredu.“

Hlásime sa, pátosáci. Vieme, že TÁ PREDIKCIA dopadne zásadne lepšie. Chcem ten job na vašom ministerstve.

Nejde vám plánovaNIE, nejde vám predikovaNIE, nejde vám prognózovaNIE. Nejde vám preto, že NEdiskutujete, ale sa sústavne priete a hádate. Hašteríte sa, keď potrebuje krajina diskusiu a trucujete, keď krajina potrebuje pokoj. Jedujete sa, keď vás všetci naokolo nevelebia a velebíte sa, keď sú všetci okolo na Vás najedovaní.

záver

Nakoniec došlo presne na naše slová, na naše predikcie, na naše výpočty. Nejde o to, že sa na potvrdenie z vašej dielne, kde pracujú stovky ľudí, čakalo 3 mesiace. Ide o to, že ste za ten čas nikomu neposlali potrebnú pomoc, že ste sa rozhádali s celým svetom, a dokonca ani nepoviete: Pardón, mali ste to dobre. 

Nakoniec, zvykli sme si u vás. A váš tím vám sekunduje a slúži, ale ryba smrdí od hlavy. Škoda pre túto krajinu, pre tento štát, pre jej obyvateľov a pre našu budúcnosť. Potápate celú krajinu v jede, ktorý chŕlite na všetky strany. 

Krajina potrebuje pokoj, rozvážnych, skúsených a pokojných manažérov, vzdelaných odborníkov a nadšených úradníkov.

Pustite ich ku kormidlu, prosím vás. Dlžíte to aj svojim deťom.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite