Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Prehľad energií k 26. septembru

.dáta bez pátosu .slovensko

Vývoj za posledný týždeň hovorí, že výrazne klesla cena ropy.

Dáta bez pátosu: Prehľad energií k 26. septembru

EUR/USD KURZ: Tabuľku sme rozšírili a v poslednom riadku nájdete vývoj výmenného kurzu EUR k USD. Všetky energetické suroviny sú kótované v USD a preto pokles kurzu o 20 % medziročne je samo o sebe veľmi zlou správou a trend je stále pre EÚ nepriaznivý.

ZÁSOBY PLYNU: Pridali sme aj stav zásobníkov plynu v EÚ. Absolútne fantastickou správou je včera 87,4 % naplnenosť a nárast o 9 % za posledný mesiac a o 2 % za posledný týždeň.

vývoj za posledný týždeň:

Výrazne klesla cena ropy, tak BRENT, ako aj URAL. Ural je dnes nižšie ako takto pred rokom.

Konečne v nadväznosti na nárast výrobných kapacít (nabehol MOL) v rafinérkach klesla cena nafty pod 1,80. Stabilný je benzín, ale v najbližších dňoch určite oba druhy palív ďalej klesnú. Začiatkom októbra má nabehnúť výroba v OMV.

Zásoby plynu narástli o 2 miliardy m3, Francúzsko je na 96 %, Nemecko na 91 %, Taliansko a Holandsko sú na 89 %, Slovensko sa dostalo na 87 %. Takto vysoko zásoby zďaleka neboli minulý rok a takto vysoké hodnoty mala EÚ za cieľ ku koncu októbra. Vývoj je veľmi dobrý a čoskoro budú zásobníky plné.

Cena plynu klesla na menej ako polovičku z maximálnych hodnôt takto pred mesiacom. Udialo sa tak napriek tomu, že zrovna pred mesiacom bol zastavený tok cez Nordstream I. a plynu malo byť menej. Nie je to tak. Rusko dodáva na dennej báze asi 8 % importu v EÚ a je to 1/5 dodávok z minulých rokov.

Cena elektrickej energie „base load“ klesla rovnako na menej ako polovičku z maximálnych hodnôt takto pred mesiacom.

V EÚ nabehli po opravách francúzske jadrové reaktory (+8 GW), začína fúkať vietor v západnej a severnej Európe (krátkodobo aj +25 GW) a stúpol výkon vodných elektrární vzhľadom na rast zrážok. Rovnako nabehli po náraste hladiny Rýna a po obnovení dodávok uhlia v Nemecku nabehli na stály výkon aj uhoľné elektrárne (+8 GW).

Dáme sem srdiečko, lebo väčšina fundamentálnych faktorov sa vyvíja DOBRE a ceny klesajú. Je to v dôsledku rastu ponuky a niekde aj v kombinácii s poklesom dopytu. Týka sa to ropy, palív, plynu a aj elektrickej energie. Výnimkou je výmenný kurz EUR/USD, ktorý ostáva trápením.

Máme na Vás 2 prosby:

  1. Ak chcete a viete podporiť prácu na našich reportoch, môžete tak urobiť na: https://www.patreon.com/databezpatosu
  2. Ak v tabuľke niečo chýba, navrhnite komoditu alebo dátum. Ak je tam chyba, prosíme o indikáciu problému. Vieme tabuľku rozšíriť.

Všetky naše články, interaktívne prehľady a mapy nájdete na wwvw v častu články a suroviny: www.databezpatosu.sk

VEĽKÁ PROSBA NA POLITIKOV: Pozrite si dáta, rasty, %, násobky prv, než z vás niečo vypadne. Veríme, že to zvládnete.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite