Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Elektrina – a možno to bude celé inak a dobre

.redakcia .slovensko

Čo nemá EÚ ani pani Ursula v. d. Leyen úplne dobre:

Dáta bez pátosu: Elektrina – a možno to bude celé inak a dobre
  • najväčší problém s cenou elektriny nie je v čase špičky odberu, ktorý je medzi 9:00 a 15:00,
  • určite sa nebude dať „vyhladiť krivka“ = flatten the curve, lebo vlniaca sa spotreba počas dňa je prirodzená a ťažko ju z-regulovať,
  • riešením dodatočnej ponuky – výkonu nie je a nebude LEN vybudovanie zelených zdrojov v roku 2022 v hodnote asi 12 GW priemerného výkonu (ekvivalent 8 miliárd m3 plynu).

Európska únia, jej politickí lídri, vôbec nehovoria o kritickom parametre, v ktorom je v roku 2022 problém: N E D O S T A T O Č N Ý  S T A B I L N Ý  V Ý K O N.

Európska únia a hlavne politici (nie energetici/analytici) nehovoria o tom, že výroba stabilnej elektriny (base load) v Európe výrazne v priebehu roku 2022 klesla.

A rovnako nehovoria, že existujú dobré správy, že výkon postupne rastie a naďalej bude rásť.

Do úst a rečí sa politikom nie a nie dostať, že Európu do značnej miery v 2022/23 zachráni jadro. Kapacita a výroba francúzskych jadrových reaktorov výrazne klesla postupne od januára do augusta s minimom 28. augusta 2022.

Hádajte, kedy bola najvyššia cena elektriny a začal v EÚ rock-n-roll okolo cien elektriny? Bolo to v ten istý deň: 28. augusta. Nie je možné, samozrejme, stanoviť presný čas = deň, ale je fakt, že pokles výkonu jadra v FR a zmena FR z vývozcu na dovozcu na kritických trhoch EÚ korelovala s rastom ceny elektrickej energie.

A následne po postupnom nábehu jadrových reaktorov vo FR z minima 20 GW (28. augusta) na dnešných 26 GW už tlačí ceny elektriny dole. Posledné správy z EdF sú fantastické: https://bit.ly/3TXjmWV spustiť sa má do zimy postupne až 27 reaktorov, každý s priemerným výkonom 2x tak veľkým ako sú Mochovce III.

V rovnakom období „MINIMA JADRA“ sa vyhrotili zlé informácie o plyne (zavretie NS1) a tak sme videli ku koncu augusta double-impact na cenu elektriny cez cenu plynu.

Od 28. augusta už klesla cena plynu EU DUTCH TTF z 339 Eur/MWh na dnešných 191 Eur/MWh. To je pokles o 44 %, takmer na polovicu: https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-...

PARADOX: V Španielsku je cena elektriny dlhodobo nízko a na úrovniach z minulého roka napriek tomu, že 1/3 pochádza aj v auguste tohto roka z.... plynu.

kde je problém s cenou elektriny?

  • najvyššia cena elektriny je od 6:00 do 9:00 ráno  a potom od 17:00 do 21:00 večer. To je mimo špičiek odberu a dopytu,
  • problém je vtedy, keď (pre mnohých prekvapivo) zmizne slnko = fotovoltaika a v rovnakom čase ešte nefúka alebo málokedy fúka (zvlášť v lete) a toto leto dokonca nie je ani voda v hydroelektrárňach.

niet lepšieho príkladu totálnej krízy ako „včera večer = 11. 9.“ v Nemecku:

  • Zo 60 GW výkonu fotovoltaiky išla nula,
  • Zo 60 GW výkonu vetra išlo 1,2 GW = asi 2 % výkonu,
  • Z 5 GW výkonu hydro išlo 1,5 GW = asi 1/3 výkonu,
  • Z 10 GW výkonu prečerpávajúceho hydro išli 3 GW = 1/3 výkonu.

Spolu: z inštalovaných 135 GW išlo necelých 6 GW a to je menej ako 5 %. Nemecko to potrebovalo, ale sa nedalo. To je fundamentálny problém obnoviteľných zdrojov:

  • sú MEGA lacné v čase, keď svieti / fúka / napršalo.

Ale spotreba funguje v čase inak a vtedy je potrebné elektrinu dodať. A tak Nemecko spúšťa uhoľné elektrárne a plynové elektrárne / obe s obrovskou uhlíkovou stopou. Detaily tu: https://bit.ly/3AuWqFx

výhľad

V najbližších týždňoch narastie „base load“ z francúzskych jadrových reaktorov, ktoré dodajú stabilnú elektrinu 24 hodín denne a 7 dní v týždni. Veľmi to pomôže vo FR, stane sa postupne sebestačné a neskôr vývozcom na deficitné trhy západných krajín.

V rovnakom čase v horizonte pár týždňov sa naplnia zásobníky plynu v Európe na 95 % a pri vysokých a hlavne stabilných dodávkach (Nórsko, LNG, Alžírsko, Kazachstan/Azerbaidžan) bude prítok plynu ďaleko viac, ako ho bolo v auguste/septembri.

Postupne ide dole aj cena ropy a tým pádom aj produktov z ropy (zvlášť po nábehu OMV a MOL koncom septembra). Dieselom sa dnes kúri viac-a-viac.

Žartovne: Pred rokom a pol sme ku va-kcí-nam písali, že ich dočasný nedostatok bude nahradený prebytkom a vakcínu budú dávať k banánom v L.i.d.l.i. Nuž, rovnakým smerom ideme aj pri elektrine.

v čom má EÚ a pani Ursula v. d. Leyen pravdu?

  • veľmi pomôže šetrenie a vyzývame k nemu aj na Slovensku,
  • veľmi pomohlo „diverzifikovanie“ dodávok plynu,
  • veľmi pomôže diverzifikovanie „fosílnych“ palív a náhrada ruského plynu nemeckým uhlím pri výrobe elektriny,
  • trošku, ale nie v čase špičkovej ceny, pomáhajú dodatočne vybudovené kapacity zelenej – renewables energie. 

Tak si držme palce. Ak by ešte v Nemecku napršalo na Rýne (https://www.rhineforecast.com/), tak by sa dalo voziť po Rýne uhlie do nemeckých opätovne spúšťaných lignitových a hnedouhoľných elektrární a tie môžu navýšiť výrobu (baseload).

Pozor: V Nemecku pri plnom nábehu tých uhoľných elektrární bude treba zvlášť v zime nosiť respirátor, aby sa ľudia chránili pred predvídateľnými dôsledkami ich greendealu. Prekvapivo pre nemeckých businessmanov platí: Хотели как лучше, а получилось как всегда.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite