Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Korčok: Nezabudnime, kam až môžu zájsť nenávistné prejavy

.tasr .slovensko

Hoci od prijatia Židovského kódexu ubehlo už 81 rokov, na túto tragédiu sa nesmie nikdy zabudnúť. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) to uviedol v súvislosti s piatkovým Dňom obetí holokaustu a rasového násilia.

Korčok: Nezabudnime, kam až môžu zájsť nenávistné prejavy SITA/Branislav Bibel

„akýkoľvek režim, ktorý zbavuje svojich občanov základných ľudských práv, podnecuje rasizmus, neznášanlivosť, xenofóbiu či podporuje akékoľvek formy útlaku a diskriminácie, nemá v demokratickom svete miesto. Nech nám tento deň slúži ako výstražné memento toho, kam až môžu nenávistné prejavy zájsť,“ uviedol minister.

Dôležitým prostriedkom pri budovaní demokracie a súdržnosti je podľa Korčoka vzdelávanie nielen mladej generácie, ale aj celej spoločnosti. „Slovenská republika preto radí ku svojim medzinárodným prioritám boj proti antisemitizmu, proti všetkým formám rasizmu, xenofóbie a intolerancie a podporu slobody náboženského vyznania,“ pripomenul.

V piatok uplynulo 81 rokov od prijatia nariadenia číslo 198/1941 vlády vojnovej Slovenskej republiky (1939 – 1945) o právnom postavení Židov – tzv. Židovského kódexu. Práve preto sa 9. september stal pamätným dňom, keď si slovenská verejnosť pripomína Deň obetí holokaustu a rasového násilia.

Protižidovské zákony prijaté v septembri 1941 patrili k jedným z najprísnejších v Európe. O šesť mesiacov neskôr, v marci 1942, sa začalo s deportáciami slovenských Židov do táborov smrti. V koncentračných táboroch v dôsledku transportovania zahynulo viac ako 70-tisíc židovských občanov zo Slovenska. V roku 2021 sa vláda SR za Židovský kódex oficiálne ospravedlnila.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite