Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tretí blok elektrárne v Mochovciach sa začal uvádzať do prevádzky

.sita .slovensko

Slovensko sa tak stáva európskym lídrom vo výrobe elektriny z jadra.

Tretí blok elektrárne v Mochovciach sa začal uvádzať do prevádzky pexels.com Ilustračné foto

dnes v skorých ranných hodinách sa začal proces spustenia tretieho bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach. Na spoločnej tlačovej konferencii o tom informovali predseda vlády Eduard Heger, minister hospodárstva Richard Sulík, predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR Marta Žiaková a generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček.

Ako zdôraznil premiér, pre Slovensko ide o historický moment, ktorý vzhľadom na energetickú krízu prichádza v najvhodnejšom čase. „Slovensko sa stáva sebestačným, to je veľmi dobrá správa pre Slovensko, ale aj pre celú Európu,“ zhodnotil. Ako doplnil minister hospodárstva Richard Sulík, tretí blok by mal isť na plný výkon začiatkom budúceho roka. Bude tak podľa neho možné naplniť dohodu so Slovenskými elektrárňami, že ceny elektriny pre domácnosti zostanú na súčasnej úrovni.

Generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček objasnil, že dnes ráno zaviezli do reaktora prvé kazety, čím sa podľa neho začína aktívny život tretieho bloku jadrovej elektrárne. Všetka vyrobená elektrina pritom podľa neho pôjde pre domácnosti. Spustením tretieho bloku sa Slovensko stáva európskym lídrom vo výrobe elektriny z jadra.

Ako doplnilo Ministerstvo hospodárstva SR na sociálnej sieti, zavážanie jadrového paliva sa rozbehlo hneď potom, ako nadobudlo právoplatnosť druhostupňové povolenie pre tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce. Do reaktora sa v najbližších približne 108 hodinách navezie celkovo 349 palivových tyčí.

Úrad jadrového dozoru SR vydal druhostupňové rozhodnutie pre uvádzanie tretieho bloku v Mochovciach do prevádzky 25. augusta tohto roka.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite