Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Borguľa ostáva obvinený, špeciálny prokurátor zamietol jeho sťažnosť

.tasr .slovensko

Rovnako zamietol sťažnosti aj ďalších obvinených v korupčnom prípade.

Borguľa ostáva obvinený, špeciálny prokurátor zamietol jeho sťažnosť SITA/Branislav Bibel

špeciálny prokurátor Daniel Lipšic zamietol sťažnosť poslanca Národnej rady SR Martina Borguľu (Sme rodina) voči obvineniu. Rovnako zamietol sťažnosti aj ďalších obvinených v korupčnom prípade. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

„Špeciálny prokurátor 25. augusta 2022 svojím uznesením zamietol sťažnosti obvinených R. R., P. P., P. M., M. B. a spoločnosti S. proti uzneseniu vyšetrovateľa NAKA, ktorým bolo obvineným vznesené obvinenie pre pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a iné,“ priblížila hovorkyňa.

Ako ďalej uviedla, v odôvodnení svojho uznesenia sa Lipšic podrobne vyrovnal so sťažnostnými námietkami jednotlivých osôb, najmä s argumentáciou, že obvinení sa nedopustili korupčného konania alebo boli obeťami vydierania zo strany bývalého funkcionára NAKA.

Podľa prokuratúry je pravdou, že v zmysle konštantnej judikatúry sa vo všeobecnej rovine za hrozbu inou ťažkou ujmou považuje aj hrozba trestným stíhaním. „Vždy však treba prihliadať na individuálne okolnosti veci, ktoré práve v posudzovanom prípade neumožňujú posúdiť konanie, z ktorého je dôvodne podozrivý M. K., ako hrozbu inou ťažkou ujmou,“ podotkla s tým, že obvinení mohli túto hrozbu odvrátiť jej oznámením polícii alebo prokuratúre.

„Skutočnosť, že ani po zásadnej zmene pomerov vo vedení Policajného zboru, obvinení a vzatí do väzby M. K. (v trestnej veci „Judáš“), obvinení nepodali trestné oznámenie, zásadným spôsobom spochybňuje ich obhajobné tvrdenia o obave z tzv. odvety,“ doplnila Tökölyová. 

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zdôraznil, že vznesenie obvinenia nie je rozhodnutím o vine obvinenej osoby, a na každého, kto nie je právoplatne odsúdený sa vzťahuje princíp prezumpcie neviny.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite