Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Exprokurátor sa vo štvrtok opäť postaví pred súd

.sita .slovensko

Dušan Kováčik je právoplatne odsúdený na osem rokov väzenia.

Exprokurátor sa vo štvrtok opäť postaví pred súd SITA/Branislav Bibel

bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý je právoplatne odsúdený na trest osem rokov väzenia, sa má vo štvrtok 8. septembra znovu postaviť pred súd. Špecializovaný trestný súd na pracovisku v Banskej Bystrici totiž na štvrtok ako aj na piatok 9. septembra vytýčil hlavné pojednávanie vo veci, v ktorej je Kováčik obžalovaný spolu s Petrom K. prezývaným „Pán X". Kým bývalý šéf Úradu špeciálnej prokuratúry je obžalovaný z prijímania úplatku, Peter K. je obžalovaný z podplácania.

Podľa obžaloby podnikateľ Peter K., ktorý má blízko k Slovenskej informačnej službe a momentálne je na úteku, podplatil Dušana K. sumou 50-tisíc eur. Ten mal za odmenu blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach.

Najvyšší súd SR (NS SR) uznal 24. mája tohto roku Dušana Kováčika za vinného z toho, že prijal úplatok 50-tisíc eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry v roku 2017 nepodal sťažnosť proti prepusteniu šéfa zločineckej skupiny takáčovci Ľubomíra Kudličku z väzby. Jeho vinu odvolací súd tiež uznal v prípade prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, keď neoprávnene poskytol spisy k trestným veciam bývalému šéfovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makóovi. Za to mu uložil trest osem rokov väzenia a peňažný trest 100-tisíc eur. Špecializovaný trestný súd pôvodne uznal Kováčika za vinného aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Za to mu uložil trest 14 rokov väzenia a tiež trest prepadnutia majetku. NS SR však tento verdikt zrušil, keďže predmetné skutky podľa odvolacieho senátu neboli preukázané.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite