Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Trnkov domček za milióny

.marek Vagovič .matej Gašparovič .slovensko .kauza

Bývalý generálny prokurátor žije v dome, ktorý formálne kúpil jeho syn za podozrivo nízku sumu. Ak by mal Trnka oficiálne zaplatiť trhovú cenu, z legálnych príjmov by si to zrejme nemohol dovoliť.

Trnkov domček za milióny SITA/Diana Černáková

ak budem mať dom za 30 miliónov korún, vy nemôžete zdokumentovať, čo je vnútri, lebo vás nikto na svoj pozemok nemusí pustiť. Aj týmito slovami kritizoval generálny prokurátor Dobroslav Trnka zákon o preukazovaní pôvodu majetku, keď ho Ústavný súd v roku 2008 označil za protiústavný. Podľa neho bol totiž zlý a nevykonateľný, takže nikomu by v skutočnosti nič nehrozilo.Trnka tvrdil, že ak by chceli kontrolóri vstúpiť na jeho pozemok, mali by smolu: „Buď odviažem Rexa, alebo vytiahnem pištoľ. Je to absolútne narušenie súkromného majetku. 

Prokurátor, znalec, ani policajt nemá žiadnu možnosť, akým spôsobom by zdokumentoval hodnotu napríklad nehnuteľného majetku,“ povedal vtedy Trnka. Hoci Trnka mal pravdu, že takýto zákon je nanič, s odstupom času vyznieva jeho volanie po tvrdších pravidlách cynicky. Dom, v ktorom býva s manželkou a synom, zrejme nestál 30 miliónov korún, rozhodne však nejde o žiadnu maringotku. Podľa zistení .týždňa existujú vážne pochybnosti, či k nemu prišla Trnkova rodina len z legálnych príjmov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite