Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dáta bez pátosu: Pár poznámok k spotrebe a kapacite plyny u nás doma

.dáta bez pátosu .slovensko

V prívale dobrých správ informácia, že v zásobníkoch vedených ako NAFTA bola za posledný rok dvakrát znížená dostupná (vo verejných štatistikách uvádzaná) kapacita zásobníka z 35,6 TWh na 29,1 TWh.

Dáta bez pátosu: Pár poznámok k spotrebe a kapacite plyny u nás doma

Je to pokles o 6,5 TWh a to je celková letná spotreba za 2-3 mesiace alebo viac ako 1 veľmi zimný mesiac. Je to asi 11% našej ročnej spotreby v roku 2021.

Nie, že by to bolo zásadné, lebo dnes máme v NAFTA natlačených len 24,7 TWh, voľných je 4,4 TWh a voľná kapacita je aj v POZAGASE.

Veľmi dobre vidno dostupné kapacity a ich využitie v tomto prehľade-dashboarde od nášho pátosáka Libor Hornycha. Viete si prepínať krajinu, pri krajine jednotlivé zásobníky a pri nich dátumy "od - do".

záver a informácia

K dispozícii je menej „voľného priestoru“ ako minulý rok. Preto aj NAPLNENNOSŤ zásobníkov na 75% dnes, je iných 75% ako takto pred rokom alebo pred dvoma.

Veľký článok k plynu na Slovensku s informáciami o tom, čo už dnes máme, ako a odkedy natláčame, koľko sme míňali a koľko asi minieme pri priemernej zime sme pripravili na tomto mieste.

Pripájame aj priebeh spotreby v jednotlivých mesiacoch podľa posledných 2 rokov a zím. Upozorňujeme, že „priemerná zima“ neexistuje.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite