Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Matovič neodstúpi. Návrat Tatranského tigra je tak v nedohľadne

.juraj Medvec .tasr .slovensko

Rokovania s Igorom Matovičom opäť nepriniesli nič, čo by dokázalo ministrom financií pohnúť a presvedčiť ho, aby odstúpil zo stoličky.

Matovič neodstúpi. Návrat Tatranského tigra je tak v nedohľadne SITA/Jana Birošová

požiadavka SaS na odchod lídra OĽaNO a ministra financií Igora Matoviča z vlády nebola splnená, ministri za SaS preto podajú demisiu najbližšiu stredu (31. 8.) po rokovaní vlády. Po piatkovom stretnutí koalície to povedal líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. 

„Nepadli dnes žiadne nové návrhy, iba sme boli dotazovaní zo strany OĽaNO, ako sa budeme v určitých situáciách správať,“ povedal Sulík novinárom s tým, že zaznela aj otázka, ako sa zachová SaS pri štátnom rozpočte. Podľa Sulíka môže koalícia ťažko rátať s ich podporou.

Konštruktívna debata o budúcnosti Slovenska sa stočila aj na to, do akej miery bude SaS – už ako opozičná strana – ochotná podporovať sociálne balíčky ministra financií. Každá kríza je v skutočnosti zamaskovaná príležitosť. Aspoň tak to berú v OĽaNO.

Sulík zároveň uviedol, že ďalšie rokovanie koalície by už nemalo význam. Oznámil, že poslanci SaS pomôžu otvoriť septembrovú schôdzu a podporia na nej vládne návrhy, ktoré budú v prvom čítaní.Predstaviteľov SaS však prekvapilo, že pre kolegov bol odchod Matoviča záležitosť, o ktorej sa nesmie diskutovať. 

Odchod Igora Matoviča by bol výhrou nielen pre náš štátny rozpočet, ale aj pre nervy slovenskej verejnosti. V poslednom .týždni sme sa venovali práve duševnému zdraviu. Tomu neustále hádky a obvinenia nijako neprospievajú. Práve väčšina politických hádok sa dá vystopovať až k šéfovi Obyčajných ľudí.

Igor Matovič, ktorý sa pred voľbami vyhlasoval za toho, kto Slovensko očistí od korupcie a zbaví ho starých politikov, ktorí sa odmietli za akýchkoľvek okolností vzdať stoličky, sa stal dokonalou ukážkou politika prilepeného na svoju stoličku. 

Sulík upozornil, že odchod štyroch ministrov za SaS zanechá stopy, keďže bude potrebné nominovať aj mnohé ďalšie pozície v rámci rezortov.

Pokračovanie koalície, kde slovo nemá nijakú váhu a programové vyhlásenie vlády spolu s akýmikoľvek dohodami neplatia a Matovič na ne neprihliada, zrejme ozaj nemá zmysel. Odchod SaS je tak dobrým riešením zlej situácie.

Pevne veríme, že Sloboda a Solidarita bude z opozície podporovať všetky rozumné kroky vlády, najmä tie ktoré povedú k lepšiemu podnikateľskému prostrediu a k zvýšeniu kondície štátneho rozpočtu. Osobne sa však obávam, že ich príliš veľa nebude.

Naopak, bez hlasov liberálov Matovič môže mať väčší problém pretláčať svoje populistické návrhy cez zvyšných koaličných partnerov. 

Skutočným problémom je však nevyužitie vynikajúcej situácie, keď sme mali prvýkrát po takmer dvadsiatich rokoch od Dzurindových a Miklošových reforiem pravicovú vládu. Ako jediný pravicový a reformný element sa však, bohužiaľ, nakoniec ukázala práve SaS, ktorá zaviedla viacero dobrých opatrení uľahčujúcich podnikateľom život. Bez jej účasti v koalícii o návrate Tatranského tigra asi nemôžeme ani uvažovať. A to je skutočná škoda. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite