Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Šetrný strýko držgroš alebo pažravá hydra?

.dáta bez pátosu .slovensko

Slovensko vždy išlo cestou obrovských nárastov výdavkov na naše „​blaho“​. Štát sa snaží dopriať nám zlepšujúcu sa infraštruktúru, sociálne istoty a dôchodkovú stabilitu, stále kvalitnejšie školstvo a zdravotníctvo, modernú a rýchlu dopravu, digitalizované a dostupné služby centrálneho štátu, žúp, miest a obcí.

Dáta bez pátosu: Šetrný strýko držgroš alebo pažravá hydra?

A preto už za predchádzajúcej vlády premiéra Pellegriniho z Hlasu rástli medziročne výdavky o horibilných 8%.

A pokračovala v tom aj vláda Igora Matoviča zo súčasnej koalície a po výmene Igora za Eduarda sa nič nezmenilo, práve naopak.

Upozorňuje na to svojimi predikciami Rada pre rozpočtovú zodpovednosť a samozrejme aj ratingové agentúry. Hovoria o neudržateľnosti toho, že si naplánujeme:

  1. Rast výdavkov o 10 miliárd eur medzi rokmi 2019 a 2022, čo sa nám aj podarí minúť
  2. Ďalší rast výdavkov o 10 miliárd eur medzi rokom 2022 (dnes) a rokom 2025, čo je o 3 roky.

Tých prvých 10 miliárd eur naviac je plus 25%, pričom samosprávam rastú výdavky o menej ako 20% a centrálny štát rastie o silnejších 30%.

A pre jednoduchosť sa rast výdavkov v tomto „garde“ zopakuje aj v najbližších 3 rokoch: samosprávy okolo 15% a centrálny štát o viac ako 20%.

Aj Vy v rodinách ste pocítili rast výdavkov a mohli ste si dovoliť VIAC o 25% za posledné 3 roky? Lebo štát na to tak išiel.

Aj Vy plánujete v najbližších 3 rokoch zvýšiť výdavky o 20%? Lebo štát na to tak ide a požičia si v rokoch 2022-2025 spolu 20 miliárd naviac. Lebo málo odvádzame a odvádzate odvodov a daní.

Nie, minister financií Eduard Heger a Igor Matovič, a nakoniec celá vláda nemali dosť, mali málo. A tak nás zadĺžia a čistý dlh narastie z menej ako 50 miliárd eur v roku 2019 na viac ako 70 miliárd eur v roku 2025. Ak teda všetko pôjde dobre. Ale môžu nám zhoršiť rating,  náš dlh bude drahší a pôjdeme ako na tobogáne do studenej vody.

Zapášte sa, bude to dlhá jazda dole kopcom a budeme mať vietor vo vlasoch.

Ono: ak Vám rastú výdavky o 8% ročne, tak sa Vám zdá úročenie dlhu 20% nízke. Veď je to 4 krát menej! Tak to vidia poslední dvaja financmajstri. Nie, ani jeden z nich nerobil finančného riaditeľa alebo kontrolóra aspoň v malej firme, kde by sa zodpovedali skutočným akcionárom a šetrným investorom. A vlády sa na takéto hospodáreNIE našich finančných ministrov pokojne pozerajú. Tak im nastavujeme zrkadlo.

Zapášte sa, bude to dlhá jazda dole kopcom a budeme mať vietor vo vlasoch. Nie, Slovensko nemá dobré hospodárenie na úrovni štátu. Nie, nie je lepšie ako pred nástupom tejto garnitúry. Zlé bolo predtým, teraz a aj to vyzerá na nepeknú budúcnosť.

Pes je zakopaný v prebujnelej štátnej správe. Nižšie je výňatok k počtu a k štruktúre zamestnancov verejnej správy. Ich plat bol priemerne 1717 eur minulý rok v 2021. Spolu ročne 10 miliárd len na platy. Ten ich priemerný plat porastie behom najbližšich 12 mesiacov nad 2000 eur. A počet pracovníkov starajúcich sa len o Plán OBNOVY je + takmer 2000. To je naviac. Len na Úrade vlády ich pribudne 161. Toľko bolo kedysi na úrade vlády zamestnancov spolu.

Viac v dobrom blogu:

https://komentare.sme.sk/.../nasich-ludi-je-coraz-...

Náš prehľad plnenie štátneho rozpočtu:

https://bit.ly/3S4guGE

Prehľad štátneho rozpočtu na rok 2022:

https://www.mfsr.sk/files/archiv/57/Hlavna_kniha.p...

Posledné varovanie RRZ:

https://www.rrz.sk/strednodoba-fiskalna-prognoza-2...

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite