Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Palivá na čerpačkách – porovnanie daní EÚ

.dáta bez pátosu .slovensko

Na každom bločku z čerpačky je pre štátnu kasu veľmi dobrá správa. Veľa spotrebnej dane a slušná DPH.

Dáta bez pátosu: Palivá na čerpačkách – porovnanie daní EÚ

SPOTREBNÁ DAŇ

Táto daň sa s cenou palív nemení. Na Slovensku je:

  • 51,5 centa na liter benzínu
  • 37 centov na liter nafty

V regióne a medzi susednými krajinami je najvyššia. Náš minister financií, vláda a štát sa teší z každého predaného litra viac ako je tomu v Čechách, v Maďarsku a v Poľsku. Dokonca aj v Nemecku sú na tom pri benzíne nižšie a pri nafte podobne.

V Čechách a v Nemecku na 3 mesiace od 1. júna do 31. augusta spotrebné dane znížili a tak uľavili motoristom a aj tlaku na infláciu.

DAŇ Z PRIDANEJ HODNOTY

Táto daň je uplatňovaná na súčet: cena produktu+spotrebná daň+marža predajcu.

Na Slovensku nie je DPH najvyššia v regióne ale spolu so spotrebnou daňou je zdanenie palív pre motoristov mimoriadne vysoké.

POROVNANIE CENY SAMOTNÉHO BENZÍNU A NAFTY A AJ LPG OD VÝROBCOV - PETROKOMBINÁTOV

Vyššie je tabuľka k minulému týždňu:

  • Cenu benzínu dostávajú čerpacie stanice z rafinériek na Slovensku ako 5. najlacnejšiu v Európe z celkom 27 krajín. Zo susedov má lacnejší benzín len Maďarsko s regulovanou cenou. Veľmi podobne je na tom Česko.
  • Podobne je tomu aj pri nafte, kde si rafinérky pýtajú 12. najnižšiu cenu, čo je stred hitparády. Lacnejšiu naftu dostávajú motoristi s regulovanou cenou v Maďarsku a prekvapivo aj čerpadlári v Rakúsku. Poľsko a Česko mierne drahšie
  • U LPG sme na tom mizerne a tak ceny ako aj dane sú vysoké, spotrebitelia trpia.

ZÁVER

Jednoznačným víťazom je pri platbe na čerpacej stanici na Slovensku ŠTÁT. Zoberie si vysokú spotrebnú daň a u občanov aj daň z pridanej hodnoty. U firiem (registrovaných na DPH) im štát daň vráti.

Z prehľadu vidno, že na Slovensku sa snažia dodávať na čerpačku palivá s nižšími cenami ako vo veľkej väčšine EÚ.

Čerpadlári s maržami na úrovni centov za liter, čeliaci otázkam a aj hnevu spotrebiteľov sú v nepríjemnej pozícii, ale oproti začiatku leta sa to "lepší".

Porazeným je spotrebiteľ, tak občan ako aj firmy, čerpajúce dnes (v roku 2022) palivá vďaka rastom cien ropy na svetových trhoch za vysoké ceny.

Zostáva dúfať a veríme tomu, že bude pokračovať trend poklesu cien palív v dôsledku poklesu cien ropy. Z maxím tohto roka klesla o 25%. To sme ešte v cene palív nevideli.

Nepríjemným trendom je znižovanie rozdielu ceny ropy BRENT a URAL (ropa spracovávaná v MOLe v Maďarsku, v SLOVENAFTe na Slovensku a v Litvínove v Čechách): https://bit.ly/3KqKUzD

ŽE BY VÝZVA ŠTÁTU?

Vzhľadom na konštatovanie aj ratingových agentúr, že „energetická pomoc“ spotrebiteľom na Slovensku je MINIMÁLNA, je racionálne uvažovať nad znížením spotrebnej dane u palív na rozumné úrovne z okolitých krajín. Z poklesu spotrebnej dane benefitujú aj občania, a aj firmy.

Z prípadného poklesu DPH by nebenefitovali platitelia DPH a preto má takéto opatrenie obmedzený dopad na infláciu služieb a tovarov.

Splnili sme si informačnú a aj analytickú povinnosť pohľadu na ceny palív "S" a "BEZ" dane. Veríme, že je to prehľadné, teraz aj kompletné a pochopiteľné.

Náš dashboard = animácia od Libor Hornych:

https://bit.ly/3RnBLuL

Ceny palív v regióne:

https://bit.ly/3PNE4X9

Ceny ropy na burzách:

https://bit.ly/3QDCYg1

Ak chcete a viete podporiť prácu na našich reportoch, môžete tak urobiť na: https://www.patreon.com/databezpatosu

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite