Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

OĽaNO má SaS ponúknuť viacero návrhov, Kollár by ich na mieste Sulíka zobral

.tasr .slovensko

OĽaNO by malo na sobotňajšom (20. 8.) rokovaní zástupcov vládnych strán ponúknuť SaS viacero návrhov a mechanizmov, ako riešiť situáciu v koalícii. Premiér Eduard Heger ani ďalší predstavitelia vlády ich zatiaľ nešpecifikovali. Predseda Národnej rady a hnutia Sme rodina Boris Kollár však poznamenal, že na mieste lídra SaS Richarda Sulíka by návrhy zobral. Kollár s premiérom apelujú na stabilitu vlády.

OĽaNO má SaS ponúknuť viacero návrhov, Kollár by ich na mieste Sulíka zobral SITA/Branislav Bibel

predseda parlamentu podotkol, že riešenie nestojí na Sme rodina ani na strane Za ľudí. „Už nejde o egá a ani o nich dvoch, tu ide o Slovensko,“ povedal na margo sporu lídrov SaS Richarda Sulíka a OĽaNO Igora Matoviča. „Sú to lídri politických strán, strán rozumu, tak nech ten rozum majú,“ podčiarkol. Upozornil na aktuálnu ekonomickú a energetickú krízu.

OĽaNO podľa slov Kollára prichádza s množstvom návrhov riešení a mechanizmov, ktoré chce SaS ponúknuť. Na Sulíkovom mieste by ponuku zobral, no bližšie ju nešpecifikoval. V súvislosti s odchodom Matoviča z vlády poznamenal, že ak by premiér následne nepoložil funkciu, vláda by mohla byť funkčná. Upozornil pritom, že po jeho odchode z vlády by sa spor len preniesol do parlamentu. Podotkol tiež, že nemôže mať jedna strana opakovane podobnú požiadavku.

Premiér si nemyslí, že sobotné rokovanie bude finálne. Verí však, že partneri si uvedomujú svoju zodpovednosť. Iný scenár, ako zotrvanie štvorkoalície, nepripúšťa. Na otázky o rekonštrukcii vlády odpovedal, že výmeny na postoch znamenajú aj spomalenie procesov. „Vláda potrebuje byť stabilná, na tom intenzívne pracujem. Budem robiť všetko pre to, aby som stabilitu občanom poskytol a aby som stabilitu poskytol aj v parlamente,“ uviedol.

Zopakoval, že na rokovanie príde s viacerými návrhmi na riešenie, keďže SaS zatiaľ nepriniesla návrh novej koaličnej zmluvy. Na margo požiadavky SaS na odchod Matoviča z vlády poznamenal, že ani jej naplnením by parlamentná matematika nevychádzala. Nepovedal však, či by v prípade odchodu Matoviča z vlády opustilo koalíciu hnutie OĽaNO alebo by on ako premiér podal demisiu.

Strana Za ľudí pre TASR v súvislosti s koaličnými rokovaniami uviedla, že priestor na dohodu je vždy, preto sa stretávajú a rokujú. Na sobotňajšom stretnutí chce presadzovať zachovanie štvorkoalície. „Ak chce však strana SaS silou-mocou znova opustiť vládu, nech tak spravia jej ministri až po zime, ktorá z ekonomického pohľadu bude najťažšia od vzniku SR,“ podotkla strana Za ľudí.

Ďalšie rokovanie predstaviteľov strán k riešeniu vládnej krízy bude v sobotu (20. 8.). Kríza sa vyostrila po tom, ako parlament prelomil veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne Matoviča. SaS a OĽaNO sa následne obviňovali zo spolupráce s fašistami a z klamstiev. SaS vypovedala koaličnú zmluvu a požaduje odchod Matoviča z vlády. OĽaNO to odmieta.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite