Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Pán minister financií, na slovíčko, prosím

.dáta bez pátosu .slovensko

Najprv poznámka k tomu, prečo je vo „​vybranom okamihu“​ za 7 mesiacov roka 2022 nižší deficit ako za 7 mesiacov v roku 2021.

Dáta bez pátosu: Pán minister financií, na slovíčko, prosím

 Je to takto:

  1. V 2022 je tam o pol miliardy menej transferu do Sociálnej poisťovne - to sú peniaze na výdavky: dôchodky a dávky zo Sociálnej poisťovne. Nebolo treba, lebo SP hospodári dobre: zvýšené odvody, veľmi nízky rast dôchodkov, oveľa menej dávok.
  2. V 2022 je tam o pol miliardy menej testovania, očkovania, liečenia K.O.V.I.D.U. Tento rok sme už nemali ani II. ani III. a ani IV. SNP. Naposledy boli s pandémiou veľké výdavky v 2021, hlavne zo začiatku.
  3. V 2022 je tam o minimálne pol miliardy menej POMOCI subjektom z hospodárstva kvôli K.O.V.I.D.U. Možno by presnou sumou pomohol Inštitút sociálnej politiky.
  4. V 2022 je o 300 miliónov menej kapitálových výdavkov a investícií, lebo štát investuje menej napriek tomu, že pandémia je fuč. To sa prejaví v budúcnosti - negatívne. Ale skôr si myslíme, že to štát do Silvestra dobehne.

SPOLU: 1,8 až 2 miliardy EUR menej výdavkov v roku 2022 za 7 mesiacov ako v roku 2021. K tomu o 1,4 miliardy EUR viac príjmov, hlavne daňových.

NETTO: o 3,2 až 3,4 miliardy nižší deficit. By mal byť. No nie je, lebo vychádza o miliardu eur viac. Nie je to pár sto miliónov eur (3,7 - 3,2/3/4) = 300-500 mil. EUR.

Deficit je 1,3 miliardy EUR. Vysvetlenie? 

Štát mal o 1 miliardu viac nákladov všelijakého druhu. Možno toto by bolo lepšie vysvetlenie rozdielov 2021 - 2022 ku koncu júla. Pomôcť by vedel Marcel Klimek: nedodáte nám kaskádový graf s presnými dátami? Lebo niektoré boli pri prezentovaní zamlčané.

DRUHÁ TÉMA: VÝBORNÉ HOSPODÁRENIE ŠTÁTU

Ku koncu roka predpokladá Ministerstvo financií deficit tak ako bolo schválené: 5 miliárd EUR. Veľmi podobne ako v rokoch 2020 a v 2021, kedy vláda spravila deficity spolu za 11 miliárd EUR. Ľahko sa to bude počítať: 5 miliárd každý rok. A 1 ako bonus. Spolu: 16 miliárd.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť predpokladá na budúci rok deficit verejných financií 4 miliardy.

Ratájme spolu: za 4 roky 2020/21/22/23 budú deficity spolu 20 miliárd EUR. Minister financií Igor Matovič to hodnotí ako výborný výsledok, zodpovedné hospodáreNIE, za 7 mesiacov 2022 lepšie ako 2019 a svoju prácu ako službu vlasti.

Je teraz jedno, aké je meno ministra financií, je jedno z akej je strany a kto mu a aké zrkadlo drží a či mu premiér drukuje.

  1. Slovensko malo mizerné deficity pred 2020, lebo boli roky hojnosti
  2. V rokoch 2020 a 2021 sme zahučali, ale to sa stalo vďaka pandémií viacerým, pričom Slovensko si ale viedlo mizerne a svoju pozíciu zhoršilo. Nominálne merané hrubým/čistým dlhom alebo voči HDP vyjadrené %-tom.
  3. V roku 2022 si ide Slovensko absolútny FREERIDE, robí minimum reforiem so zmenou štruktúry výdavkov smerom k rozumnému mixu fixných a variabilných, opakujúcich sa a jednorázových (balíčkov) výdavkov.
  4. Predpoklad na rok 2023 je mimoriadne zlý, trendy negatívne, štrukturálne deficity a trendy katastrofálne.
  5. V rokoch 2024 a 2025 sme už mali byť na nulových deficitoch, ale budeme radi, ak to bude pod 5 miliárd ročne. Radíme s tou sumou počítať a v rizikovom scenári s recesiou a prípadne navýšením. 

Riešením je menovanie skúseného, vzdelaného, tímovo pracujúceho a ekumenického (počúvajúceho) reformátora. Nie balíčkára (to je dobré do skladu e-shopu), ale RE FOR MÁ TO RA. Bolo by ideálne, aby veľa čítal, menej rozprával, veľa písal, rozumel grafom, trendom, súvislostiam, dôsledkom a rozlišoval medzi náhodami a kauzalitou, koreláciami a úmerami.

Tak nám Boh nám pomáhaj.

Pre Dáta bez pátosu píše Ivan Bošňák a podobne rozmýšľam aj v práci s pánom Marián Viskupičom, ktorý publikoval k veci fajný blog: https://bit.ly/3PuGVCN

Veľmi dobrý a podrobný materiál z Ministerstva financií z 15. augusta je tu (vďaka pán Marcel Klimek a tím).

Ak chcete a viete podporiť prácu na našich reportoch, môžete tak urobiť na: Patreon

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite