Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Advokátska komora kritizuje priebeh prehliadky advokátskej kancelárie v Bratislave

.tasr .slovensko

Slovenská advokátska komora (SAK) kritizuje tohtotýždňový priebeh prehliadky nebytových priestorov advokátskej kancelárie v Bratislave.

Advokátska komora kritizuje priebeh prehliadky advokátskej kancelárie v Bratislave SITA/Úrad vlády SR Podpredsedníčka SAK Magdaléna Hromcová, predseda SAK Viliam Karas a predseda vlády SR Eduard Heger počas stretnutia s predstaviteľmi Slovenskej advokátskej komory (SAK) na Úrade vlády SR

podľa nej orgány činné v trestnom konaní mimoriadne vážne ohrozili právo na dôvernú komunikáciu klientov s advokátmi. Avizovala, že zváži kroky, ktoré by mohli viesť k ochrane základných práv občanov na právnu pomoc. TASR o tom informovali z mediálneho odboru SAK.

„Informácie, ktoré máme z medializovanej prehliadky, sú mimoriadne znepokojivé. Vyšetrovatelia podľa našich informácií odoberali techniku s dátami klientov, ktorí navyše nemali nič spoločné s trestným konaním, pre ktoré prehliadka bola povolená,“ povedal predseda SAK Viliam Karas.

Dodal, že sa tak dialo aj napriek opakovaným upozorneniam zástupcu komory, že ide o postup v príkrom rozpore s Trestným poriadkom i judikatúrou Ústavného súdu SR. „Možný rozsah porušenia zákona je v tomto prípade z nášho pohľadu alarmujúci,“ vyhlásil Karas. Podľa komory takéto porušenie zákona nemôže mať v právnom štáte žiadne miesto.

Ďalším náznakom, že išlo o porušenie zákona, je podľa komory aj vyjadrenie prítomného znalca, ktorý do zápisnice potvrdil, že hľadané dáta by bolo možné vyselektovať priamo na mieste za účasti zástupcu komory. „Zápisnica obsahuje jeho jasné stanovisko o technickej realizovateľnosti takéhoto bezpečného a správneho postupu,“ priblížila komora s tým, že vyšetrovateľ to odmietol.

Slovenská advokátska komora nemá podľa svojho stanoviska záujem vstupovať do konkrétnej trestnej veci. „V tomto prípade však môže mať nezákonný postup vplyv na mnohých klientov, ktorí verili, že súčasťou práva na obhajobu je aj ochrana komunikácie medzi advokátom a klientom,“ uviedol Karas. Dodal, že komora preto zváži všetky dostupné kroky na domácej i zahraničnej pôde, ktoré by mohli viesť k ochrane základných práv občanov na právnu pomoc.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite