Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hlinikáreň Slovalco pristúpila podľa Sulíka k najhoršiemu možnému scenáru, obviňuje ministerstvo financií

.sita .slovensko

Ministerstvo na čele s Richardom Sulíkom obvinilo rezort financií, že má iné priority, ako slovenský priemysel a jeho konkurencieschopnosť.

Hlinikáreň Slovalco pristúpila podľa Sulíka k najhoršiemu možnému scenáru, obviňuje ministerstvo financií SITA/Branislav Bibel

ministerstvo financií SR má podľa rezortu hospodárstva iné priority, ako slovenský priemysel a jeho konkurencieschopnosť. Aj takto ministerstvo hospodárstva na čele s Richardom Sulíkom reagovalo na odstavenie výroby v spoločnosti Slovalco v Žiari nad Hronom. Hlinikáreň podľa neho pristúpila k najhoršiemu scenáru, kedy reaguje na neschopnosť zaviesť konkurencieschopný rámec na kompenzáciu nepriamych CO2 nákladov.

„Mrzí ma, že napriek tomu, že sme o tejto situácii vedeli, nenašli sme s ministerstvom financií dohodu na tom, aby sa zrealizovala adresná pomoc pre tak energeticky náročný podnik. Pritom presne na tieto účely tu máme enviromentálny fond, do ktorého plynú tržby z predaja povoleniek CO2. O uvedenú kompenzáciu zo strany štátu sa pritom firma dožadovala už takmer dva roky na ministerstve financií,“ uviedol Sulík.

Podľa ministra pritom jeho rezort podnikol všetky kroky k zníženiu poplatkov v koncových cenách energií, ktoré má vo svojej kompetencii. Dnes oznámený krok Slovalca vníma ako katastrofu pre celý slovenský priemysel. Odstavenie pecí sa dotkne nielen približne 300 priamych zamestnancov, zasiahnutých bude ďalších asi 2 500 naviazaných pracovných miest. Rezort hospodárstva zároveň upozorňuje na enviromentálnu záťaž, ktorá bude v prípade dovážania komodity z Číny.

Hlinikáreň Slovalco dnes informovala, že sa rozhodla ukončiť výrobu primárneho hliníka vo svojom závode v Žiari nad Hronom. Ide o reakciu na vysoké ceny elektriny a nedostatočné kompenzácie. Slovalco z rovnakých dôvodov obmedzilo objem svojej výroby už na prelome rokov 2021 a 2022 na súčasných 60 % výrobnej kapacity. Proces odstavovania zvyšných elektrolýznych pecí sa začne okamžite a bude ukončený najneskôr do konca septembra 2022.

V súvislosti s ukončením výroby fabrika predčasne ukončila všetky hedgingové operácie s cieľom zlepšiť finančné rezervy pre potenciálny reštart výroby v prípade korekcie cien elektrickej energie a prijatia novely zákona, ktorá upraví výšku kompenzácií na úroveň porovnateľnú s ostatnými priemyselnými krajinami Európskej únie.

Slovalco je plne konsolidovaná hlinikáreň v rámci spoločnosti Hydro, ktorej 55,3 % vlastní Hydro a 44,7 % Penta Investments. Slovalco má ročnú výrobnú kapacitu 175-tisíc ton primárneho hliníka a kapacitu odlievarne približne 250-tisíc ton.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite