Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aký bol Týždeň nórskej kultúry

.redakcia .slovensko

Posledný ročník podujatia Týždeň nórskej kultúry priniesol nórske rozprávky, zaujímavé diskusie, ale aj Nórsko samotné. Vďaka cestovnej kancelárii BUBO a Nórskej ambasáde sa v .klube pod lampou uskutočnil ďalší ročník Týždňa nórskej kultúry.

Aký bol Týždeň nórskej kultúry

štart s rozprávkami a bublinkovou show

Prvý deň Týždňa nórskej kultúry bol venovaný mamám s deťmi z Ukrajiny. Pre deti boli pripravené nórske rozprávky, ktoré v ukrajinčine čítala Ірина Федун. Nie je nič silnejšie ako spätná väzba od publika, z ktorej bolo nad slnko jasnejšie, že nórske rozprávky nezaujali len detských divákov, ale aj dospelých. Medzi programom si ukrajinské deti mohli nechať pomaľovať svoju tvár, kde potvrdili, že kreativita im rozhodne nechýba a postupne sa v .klube pod lampou začali premávať šelmy, superhrdinovia, princezné či víly. Pre všetkých zúčastnených bolo pripravené bohaté občerstvenie. Po rozprávkach bola pre malých divákov nachystaná balónovo-bublinková show, ktorá pre veľký záujem trvala neobvykle dlho. V nedeľu teda nebola o zážitky núdza, a to bol cieľ. 

LGBT

Nový týždeň sa ďalej niesol v znamení diskusií. Moderátor TA3 Richard Dírer,  Ján Zima, škandinavista žijúci 30 rokov v Oslo, a Martin Macko z iniciatívy Inakosť diskutovali o aktuálnej situácii LGBT komunity na Slovensku, pričom porovnávali najmä súčasné rozdiely medzi Slovenskom a Nórskom. Moderátorom diskusie bol Šimon Jeseňák, ktorý okrem toho s diskutujúcimi rozoberal aj nedávne nešťastné udalosti z Osla spred gay baru, či situáciu v krajine v 70. rokoch. Diváci sa v diskusii dozvedeli aj odpovede na otázky, ako Nórsko chráni menšiny, či sa ako krajina v tejto otázke k Nórsku približujeme alebo vzďaľujeme a či vôbec môžeme hľadieť do budúcnosti s optimizmom. Celú diskusiu si môžete pozrieť tu: .viac slobody Šimona Jeseňáka

nórska literatúra a cestovateľské kino

Posledný deň bol venovaný nórskej literatúre a cestovateľskému kinu. Príjemný letný podvečer odštartovali svojou diskusiou prekladatelia Miroslav Zurík, Eva Lavríková a Jozef Zelizňák, ktorí sa rozprávali s moderátorkou Sašou Patrášovou o nórskej literatúre. Každý z diskutujúcich si pre divákov priniesol krátku ukážku jednej z kníh, ktorú prekladal a určitým spôsobom na ňom zanechala subjektívnu stopu. Jednotlivé ukážky pomedzi rozhovory čítal Richard Stanke. 

Podvečerná diskusia sa niesla vo veľmi neformálnej a priateľskej nálade, čo prinieslo uvoľnenú atmosféru, ktorá sa s ľahkosťou preklopila do druhej fázy večera. Poslednou bodkou v programe bolo BUBO cestovateľské kino, ktoré divákov prenieslo k najkrajším miestam samotného Nórska. Prvotné rozprávanie o Nórsku, jeho zákutiach a krásach z pohľadu sprievodcu vystriedalo v závere samotné premietanie, vďaka ktorému mohli diváci spoznať najnórskejšie mesto sveta (UNSECO), najdlhší fjord, ale aj najväčší ľadovec. 

Celý program opäť dokázal, že svojím tematickým zameraním, ale aj širokou rozmanitosťou dokáže zaujať každého diváka bez ohľadu na vek.  Ak ste tento rok nestihli Týždeň nórskej kultúry, ten ďalší už určite nevynechajte. Nebudete ľutovať. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite