Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Samosprávy – odteraz strieda úsmev starosť, trvalo

.dáta bez pátosu .slovensko

Primátori, starostovia a aj poslanci miest a obcí doteraz pozerali na rozpočty, úpravy rozpočtov a aj správy o hospodárení s pokojom. To bol začiatok roka 2022, prípadne výsledok sedení a diskusií pred prázdninami.

Dáta bez pátosu: Samosprávy – odteraz strieda úsmev starosť, trvalo

ako dopadajú opatrenia (výčiny) poslancov na samosprávy postupne v priebehu 2022 a aký je výhľad?

  • V prvom štvrťroku 2022 bol rast daňových príjmov samospráv o 13 % vyšší ako pred rokom a dokázal držať krok s infláciou a s rastom miezd v hospodárstve Slovenska.
  • V druhom štvrťroku 2022 bol rast daňových príjmov samospráv už nižší, ale stále silných 12 % a o toto % vyšší ako pred rokom. Inflácia sa dostala na dvojcifernú hodnotu a rast miezd v hospodárstve Slovenska sa priblížil medziročne k 10 %.

V júli bol medziročný rast daňových príjmov už len jednociferných 8 %. Išlo ale o vysokú sumu v súvislosti s polročnými odmenami a aj doplatkami daní SZČO k 30. júnu. 

Samosprávy dostávajú transfer vybratých daní z príjmu a zaplatených daní SZČO v nasledujúcom mesiaci.

V auguste už bude príjem samospráv len o 5 % vyšší ako pred rokom a hlavne nižší ako v júni.

Do konca roka (september-december) predikujeme podobný priebeh výberu dane z príjmu ako v minulých rokoch, ale s rastom do 5 %, v nadväznosti na silnú základňu v roku 2021 a v nadväznosti na augustový medziročný rast.

V treťom a aj vo štvrtom štvrťroku 2022 sa musia samosprávy pripraviť na medziročný rast daňových príjmov LEN o 5 %.

Celoročný rast daňových príjmov, ktoré sú u obcí väčšina príjmov a u krajov takmer celé príjmy, bude v roku 2022 rovných 10 %. Je to dvojnásobok z roku 2021. Za 36 mesiacov od nástupu novej vlády to bude za 3 roky 13 – 14 %. Inflácia za ten čas hore o dobrých 20 % kumulatívne. Štát je na tom za 3 roky v raste daní výrazne lepšie. Ani nechcete vedieť. Ide o dvojnásobok. Áno rast daňových príjmov, s ktorými hospodári štát je oproti 2019 (12,336 mil. Eur) v roku 2022 odhadovaných 15,761 mil. Eur, však Rada pre rozpočtovú zodpovednosť? A to je 28 %. A preto vidíte na tlačovkách „vysmiatych“ štátnych tajomníkov a ministra financií. RYŽA.

Inflácia zostane v II. polroku 2022 na dvojciferných hodnotách a nárast platov bude medziročne rásť, lebo vláda sa "zasadila" už aj o rast platov vo verejnej sfére. A to sú priamo zamestnanci samospráv, alebo v nimi zriadených rozpočtových, príspevkových a akciových spoločnostiach.

Tak si držte v samosprávach klobúky, karta sa obracia. Samosprávy budú PRVÉ, ktoré pocítia, že inflácia:

  • má rýchly nástup pri raste príjmov a spočiatku úsmevy na tvárach starostov a primátorov
  • odstup rastu výdavkov v dôsledku inflácie a starosti s odstupom LEN okolo pol roka od silného rastu daňových príjmov

OBČAN necíti takmer žiadny odstup, vyššie ceny pri rovnakom, pripadne mierne zvýšenom plate cíti HNEĎ.

SAMOSPRÁVY cítia odstup rastu výdavkov oproti rastu príjmov do pol (možno reálne pri platbách), možno do trištvrte roka.

ŠTÁT je posledný, kto si všimne, že rast výdavkov dobieha rast príjmov. Odstup bude 1 rok a prípadne viac.

Preto máme z inflácie zdesených občanov, ustarostených starostov a usmievajúceho sa (na pohodu) ministra financií. A u nás mu drukuje aj štátny tajomník a bohužiaľ aj premiér.

Zrkadlo ratingových agentúr je ale neúprosné. Ale kto by im už u nás venoval pozornosť, však majstri finačáci? Tak aspoň grafy od nás pátosákov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite