Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

SaS vylučuje akúkoľvek formu opozičnej zmluvy

.tasr .slovensko

Strana SaS vyzýva Za ľudí, aby sa nebáli a povedali, kto škodí Slovensku a neotáčali celý problém len do osobnej roviny. Podľa SaS tu nejde o spor Sulík-Matovič, ale o spor slušného demokratického Slovenska verzus Matovič.

SaS vylučuje akúkoľvek formu opozičnej zmluvy SITA/AP Photo/Petr David Josek, File

strana SaS vylučuje akúkoľvek formu opozičnej zmluvy. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák. SaS tak reagovala na vyjadrenia poslankyne Jany Žitňanskej (Za ľudí) v Denníku N, že jednou z možností vyriešenia koaličnej krízy je vznik opozičnej zmluvy medzi SaS a zvyškom koalície.

Žitňanská si nemyslí, že je dnes jedinou možnosťou vznik menšinovej vlády s podporou fašistov a existujú podľa nej aj možnosti ako opozičná zmluva so SaS. „Vždy sa pozerám na to, čo je v záujme krajiny. A podľa mňa je v záujme krajiny, aby štyri strany súčasnej vládnej koalície spolu v nejakej podobe vládli,“ poznamenala v rozhovore.

„Je na zamyslenie, prečo poslanci Za ľudí vidia radšej alternatívu s Igorom Matovičom (OĽaNO), extrémistami a bez SaS ako štvorkoalíciu bez človeka, ktorý škodí našej krajine,“ reagoval líder SaS Richard Sulík. Dodal, že ak chcú koaličné strany vládnuť s Matovičom, majú možnosť uzatvoriť opozičnú zmluvu aj s ĽSNS, Republikou či Smerom-SD.

„Vylučujeme preto možnosť akejkoľvek opozičnej zmluvy medzi SaS a zvyškom koalície. Nevidíme najmenší dôvod na takýto nečitateľný a voličom nič nehovoriaci krok,“ povedal podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Strana SaS vyzýva Za ľudí, aby sa nebáli a povedali, kto škodí Slovensku a neotáčali celý problém len do osobnej roviny. Podľa SaS tu nejde o spor Sulík-Matovič, ale o spor slušného demokratického Slovenska verzus Matovič.

Spor vo vláde sa vyostril potom, ako parlament prelomil veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne ministra financií Matoviča. SaS a OĽaNO sa následne obviňovali z hlasovania s fašistami. Liberáli prestali chodiť na koaličné rady, vypovedali koaličnú zmluvu a žiadajú vypracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. OĽaNO to odmieta.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) deklaruje, že počas leta budú v koalícii rokovať. Predpokladá, že výsledok bude zrejme známy až v „posledných hodinách“.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.    

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite