Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecko darovalo Slovensku 2,5-tisíc balení lieku Lagevrio na liečbu koronavírusu

.sita .slovensko

Na liečbu ochorenia covid-19 je dostupný liek Veklury a k dispozícii bude aj 25-tisíc balení lieku Paxlovid.

Nemecko darovalo Slovensku 2,5-tisíc balení lieku Lagevrio na liečbu koronavírusu SITA/AP Photo/Andy Wong

nemecko darovalo Slovenskej republike na základe dlhodobej spolupráce 2510 balení lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravir. Liek je prioritne určený pacientom, pri ktorých sa predpokladá ťažší priebeh ochorenia covid-19. Od pondelka je možné liek opäť objednať štandardným spôsobom. V tlačovej správe o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva SR s tým, že minulý týždeň na Slovensku bolo k dispozícii 1,5 tisíca balení lieku Lagevrio.

Ako upresnilo ministerstvo, liek Lagevrio môžu predpísať všeobecní i špecializovaní lekári v prípade, že ochorenie covid-19 je potvrdené prostredníctvom PCR testu. Okrem lieku Lagevrio rezort pracuje na získaní lieku Paxlovid. „Na základe ukončeného procesu verejného obstarávania a podpísanej zmluvy s výrobcom bude Slovensku dodaných 25-tisíc balení lieku v mesiacoch júl a august 2022,“ uvádza komunikačný odbor ministerstva.

Zároveň je pre pacientov dostupný aj antivirotický liek Veklury s obsahom účinnej látky remdezivir. Liek môže byť dospelým pacientom, pri ktorých je zvýšené riziko závažného priebehu ochorenia covid-19, podaný formou intravenóznej infúzie. Ministerstvo zdravotníctva opäť apeluje, že najúčinnejším spôsobom, ako minimalizovať riziká v súvislosti s ochorením covid-19, je očkovanie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite