Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Hlavne nech Slovensko nezačne niekto a nikto zachraňovať

.dáta bez pátosu .slovensko

Tento text je venovaný záchrancom, mesiášom a spasiteľom. Pred 2 rokmi to bolo „nevestičky, dobre bude“, pred rokom to boli „uzavreté hranice“. Dajme si pozor na spasiteľa s prístupom k mikrofónu.

Dáta bez pátosu: Hlavne nech Slovensko nezačne niekto a nikto zachraňovať

nemožno povedať, že „vieme, ako to bude“.

Ale rovnako nemožno povedať, že „nevieme, ako to bude“.

Sú to 2 rôzne veci. A sme odkázaní na dáta a mnohé dáta sú k dispozícii, len sa o nich nediskutuje. Skúsime vniesť trochu svetla, lebo bude zasadať konzílium, následne možno vláda alebo koaličná rada. Všetkým by sa dáta zišli.

čo vieme o tejto vlne

  • Počty pozitívnych z urobených testov hovoria veľmi málo o tom, koľko je pozitívnych v populácii. Skutočne hovoria jedine o tom, že zo 100 testov je na Taiwane pozitívnych 80 %, v Európe od 10 % do 50 %, v Česku 35 % a na Slovensku sme blízko 50 %.
  • Skutočné počty pozitívnych sú ďaleko vyššie. Je tomu tak všade, len v rôznych týždňoch leta. Portugalsko malo špičku na prelome mája/júna, Malta na prelome júna a júla, ostatné krajiny neskôr  musíme si počkať.

Veľmi profesionány prístup zvolila Veľká Británia (viď druhý graf). Týždenne robia už dlhodobo prieskum po domácnostiach a zisťujú, „koľko ľudí malo pozitívny test“. Výsledkom je, že pod 1 % sa za posledný rok nedostali a v tejto vlne sa začiatkom júla dostali na 6 %.

Čo to znamená? Jeden zo 16 obyvateľov mal v posledný týždeň v Škótsku pozitívny test. V Anglicku je to 1 z 19. To sú reálne počty, ale neznamená to, že všetci pozitívni ľahli do postele. Len je možné, že chýbajú v práci (zdravotníctvo, doprava, služby).

Detaily tu: https://www.bbc.com/news/health-62176865

Jediný reálne potrebný parameter na sledovanie je počet pacientov. Tých, ktorí prichádzajú do nemocnice (ideálne primárne s problémami s covidom). A potom stav pacientov v nemocnici. Nič iné nemá zmysel sledovať, lebo toto sú jediné 2 parametre, ktoré môžu spôsobiť reálne problémy.

A zoberme reálne do úvahy fakt, že s vírusom sa musíme naučiť žiť. A nie vytiahnuť tému „rúška“, že „veď minule to zabralo“.

máme dobré správy?

Áno, zostaňme vo Veľkej Británii. Konečne sa na základe úplných dát zastavil rast počtu pacientov, ktorí mieria do nemocnice. Na začiatku vlny pred 7 – 8 týždňami to bolo 500 pacientov denne, pred týždňom boli na 2000, čo je 4-násobok.

Áno, posledné dni – týždeň počty oscilujú na špičke, v Škótsku už reálne klesajú. Hovoríme o 7-dňovom priemere (prvý graf). Stabilizácia a prípadný pokles pacientov prichádza týždeň po podobnom vývoji v počte pozitívnych (zisťovaných tým prieskumom). Rast v I. týždni júla bol už nízky, dáta reportuje Británia s odstupom 7 – 14 dní, po ich kompletizácii.

Detaily: https://coronavirus.data.gov.uk/details/healthcare

Áno, po reálnom poklese vlny v Portugalsku, na Malte, na Islande a po náznakoch úľavy aj vo Francúzsku, Nemecku, by sa cez špičku mali dostať všetky krajiny.

Veľká Británia žije veľmi uvoľnene a bez obmedzení. My sme na tom dnes podobne na Slovensku. Musíme si prejsť rovnakými krivkami ako Británia, len to bude asi s odstupom 2 – 3 týždňov.

čo bude ďalej?

Reportujeme tisíc pozitívnych denne, ale máme reálne stotisíce týždenne. Nie, nemá zmysel nikomu robiť hromadne testy, je to drahé a zbytočné.

Reportujeme 350 prijatých pacientov minulý týždeň v strede júla a je to oproti 100-ke v strede júna presne rovnaký násobok ako v Británii. Veľmi pravdepodobne pôjde počet prijímaných pacientov ešte hore a za týždeň uvidíme 400 – 500 – 600.

Reportujeme 400 pacientov v nemocnici a bude ich o niečo viac. Minimum bolo 100 – 150 v strede júna, asi sa dostaneme bližšie ku tisícke. V Británii sú 2/3 pozitivnych pacientov v nemocnici s niečím iným primárne ako s covidom. Na Slovensku to bola polovička v júni, teraz je to tretina (https://covid-19.nczisk.sk/sk)

Ak by sme išli podobne ako UK, tak na prelome júla – augusta (ne)uvidíme na Slovensku špičku v počtoch pozitívnych prípadov. Z výsledkov testov to neuvidíme, ale Arrive v Bratislave bude chýbať slušné % vodičov autobusov. Už dnes je to pár % zo stavu a bude to násobok.

Ak by sme išli podobne ako UK, tak veľmi skoro po špičke počtu pozitívnych sa stabilizuje počet prijímaných pacientov do nemocníc. Asi to bude do 2 – 3 týždňov.

Ak budú pacienti zostávať v nemocnici krátko, mnohí len pár dní a väčšina v ľahkom stave, tak aj počet pacientov sa stabilizuje a špičku vykážeme v prvej polovici augusta. Vo Francúzsku majú v nemocniciach ekvivalent našich 1500 pacientov, v Británii skôr len 1000. V Čechách už narástli počty zo 100 v júni na 600 včera.

V Európskych krajinách sa naučili s vírusom žiť, opatrenia sú minimálne, ale vyžadovaná ohľaduplnosť zásadná. Tolerancia k ľuďom s respirátorom je potrebná a zvyknime si na ňu.

Nie, nemá zatiaľ zmysel obmedzovať športové podujatia, nemá zmysel obmedzovať zásadne spoločenské podujatia, nemá zmysel posúvať začiatok školského roka alebo nástup na internáty a nemá zmysel obmedzovať počty ľudí na metre štvorcové alebo počty na štadióne pri súťažiach.

Zmysel má apelovanie na osobnú zodpovednosť a ak má niekto príznaky, tak nech zostane doma pár dní a urobí si jednoduchý test sám doma. Tak to robí Británia a už druhý rok to vyzerá na dobrý prístup a rozumnú stratédiu.

Len je pravda, že v niektorých zamestnaniach môže chýbať 5 % – 10 % ľudí v špičke vlny. To je to „naučíme sa s covidom žiť“. Tak nekričte, že vám nejde autobus koncom júla. Vodič leží doma s kašľom. V tejto vlne to môže byť skúsenosť 1/3 až 1/2 obyvateľstva. Určite vo svojom okolí pár jedincov máte. Pokoj, ešte tá pozitivita v lete môže byť celkom slušný „booster“ voči jesennej vlne. Ale to už teoretizujeme...

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite