Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ak SaS naozaj chcela odísť z vlády, mohla už dávno, hovorí politológ Marušiak

.sita .slovensko

Politológ nevylúčil, že by vyústením mohla byť aj menšinová vláda.

Ak SaS naozaj chcela odísť z vlády, mohla už dávno, hovorí politológ Marušiak SITA/Jana Birošová

koaličné divadlo bude ešte dlho pokračovať s ohľadom na čas, ktorý na vyriešenie situácie v koalícii dostal premiér Eduard Heger (OĽaNO). Rozhodnutie strany Sloboda a Solidarita (SaS) je polovičaté. Politológ Juraj Marušiak takto zhodnotil postup SaS, ktorá vypovedala koaličnú zmluvu s tým, že líder OĽaNO Igor Matovič nemá byť ďalej členom vlády. Premiér Heger má prísť s návrhom novej koaličnej dohody do 31. augusta.

„Mám pocit, že celá táto agónia či paralýza bude pokračovať ešte dlho. Určili si hraničný termín na 31. augusta. Aj s ohľadom na to, ako dlho tento koaličný konflikt trvá, ako keby dávali najavo, že až tak veľmi z tejto vlády odísť nechcú, aj keď sa odchodom SaS neustále vyhráža,“ vyjadril sa pre agentúru SITA Marušiak.

Hnutie OĽaNO dnes vyhlásilo, že Matoviča z vládne nestiahne. Otázkou je, čo potom urobí SaS. Politológ si myslí, že možno v SaS očakávajú, že na začiatku septembra budú iné starosti a na tento konflikt si nikto nespomenie. „Ak naozaj SaS chcela z vlády odísť, mohla odísť už dávno,“ mienil Marušiak.

Politológ nevylúčil, že by vyústením mohla byť aj menšinová vláda. „Pri hlasovaní o rodinnom balíčku došlo k tomu, že vláda mala menšinovú pozíciu. Koalícia sa opierala o hlasy nezaradených poslancov. Bol to signál Richardovi Sulíkovi, že jeho strana nie je vo vláde nenahraditeľná. Pripomenulo mi to gestá Roberta Fica smerom k Bélovi Bugárovi, keď odmietal podporiť niektoré vládne kroky. Vtedajšia koalícia sa oprela práve o hlasy ĽSNS. Viem si teda nejakú menšinovú vládu predstaviť. Nebolo by to na Slovensku prvý ani posledný raz,“ zhodnotil politológ.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite