Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Leto 2022: Bude ten covid, nebude ten covid?

.dáta bez pátosu .slovensko

Prvým poznatkom tohto leta je fakt, že mnohé krajiny nereportujú dáta denne, mnohé reportujú iba kumulatívne.

Leto 2022: Bude ten covid, nebude ten covid?

druhým poznatkom je, že krajiny v Európe majú inú intenzitu testovania a tým pádom sú dáta pozitívnych neporovnateľné. Grécko a Rakúsko testuje približne 30 krát viac ako Slovensko a Česko. U nich testujú hocikoho, u nás testujeme diagnostikovaný covid a rodinu pozitívneho. Oni vyhadzujú peniaze von oknom, my ich našťastie šetríme na zdravotnícku starostlivosť. Už sme 1 miliardu na testovaNIE minuli, druhú netreba.

Tretím faktom je, že mnohé krajiny vykazujú vysoké percento pozitívnych testov. Taiwan takmer 80%, Slovensko spolu s Českom viac ako 30%, často testujúce krajiny medzi 10% a 30%.

omicron letná vlna

Po Portugalsku, kde podobne ako minulý rok prišla vlna najskôr, sa Omicron 4-ka, a asi skôr 5-ka rozbehol po dovolenkových destináciách: Španielsko, Francúzsko, Taliansko, Grécko, Malta a pridali sa nemecky hovoriace krajiny Nemecko, Rakúsko a postupne aj Švajčiarsko.

Vlna zatiaľ trvá 2-3 mesiace: Zatiaľ pozorujeme, že v krajinách ako Taiwan a Portugalsko, kde zistili pozitívny test u 15%-20% obyvateľstva, ale reálne bolo infikovaných asi 2-3 krát viac obyvateľov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite