Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na oslavách Dňa Slovákov žijúcich v zahraničí sa v Bratislave predstavia krajania z celého sveta

.redakcia .slovensko

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) pozýva širokú verejnosť na tradičné oslavy pamätného Dňa Slovákov žijúcich v zahraničí v Bratislave, ktoré budú prebiehať v utorok 5. júla 2022.

Na oslavách Dňa Slovákov žijúcich v zahraničí sa v Bratislave predstavia krajania z celého sveta

pamätný deň zahraničných Slovákov symbolicky pripadá na deň štátneho sviatku sv. Cyrila a Metoda, oslavuje sa už od vzniku Slovenskej republiky v roku 1993. Práve v tento deň v roku 2000 bol v centre Sadu Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke osadený 4,5-tonový monument z červeného mramoru z Tardošského lomu, ktorý darovali krajania z Maďarska. Od toho roku sa tento základný kameň budúceho Pamätníka slovenského vysťahovalectva stal miestom pripomenutia si krajanov žijúcich za hranicami Slovenska.

Tradičnú slávnostnú ceremóniu kladenia kvetov k základnému kameňu budúceho Pamätníka slovenského vysťahovalectva, obohatia Slováci z Chorvátska, Veľkej Británie a Kanady hudobným programom a príhovormi.

Po dvoch pandemických rokoch sa vracia aj večerný kultúrny program krajanských umelcov v centre Bratislavy, tentoraz s názvom Slovenského rodu som. V Átriu na Hviezdoslavovom námestí od 19. hodiny vystúpia slovenskí folkloristi z Maďarska, Rumunska, Chorvátska, Rakúska, Detský folklórny súbor Sovička z Londýna i interpreti populárnych piesní slovenského pôvodu a operná speváčka Katarína Kalmárová zo Srbska. Program vznikol v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom a je súčasťou Bratislavského kultúrneho leta 2022.

Vstup na oslavy je bezplatný a prístupný širokej verejnosti.

Viac informácií o programe a účinkujúcich nájdete na webe ÚSŽZ.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite