Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.týždeň na Pohode 25: Nabitý program, silné osobnosti

.redakcia .slovensko

Sedemnásťročný funkčný partnerský vzťah s nadčasovými hodnotami, bezpodmienečnou úprimnosťou a neutíchajúcou láskou k hudbe. To je vzťah .týždňa a festivalu Pohoda.

.týždeň na Pohode 25: Nabitý program, silné osobnosti

časopis .týždeň je mediálnym partnerom festivalu takmer od svojho vzniku. Po dvojročnej pauze spôsobenej pandémiou sa stan .týždňa vracia opäť do srdca festivalu na letisku Trenčín. V celom .týždni veríme, že tento ročník bude opäť najsilnejším v histórii trvania festivalu, veď tak to už na Pohode chodí. Rok čo rok si náš najväčší multikultúrny festival zvyšuje renomé nielen na Slovensku, ale v celom svete. A my so stanom .týždňa sa pokúsime k tomu prispieť. 

piatok

Stan .týždňa bude otvorený v piatok a sobotu od desiatej až do jednej hodiny ráno. Oba dni návštevníkov čaká bohatý diskusný program s pestrým výberom tém. Prvú diskusiu v našom stane otvorí Marián Jaslovský na tému: Informačná vojna na Slovensku a ako ju zastaviť? Na túto ťažkú otázku budú odpovedať zástupcovia mimovládnej organizácie GLOBSEC. 

Tohtoročnou novinkou bude LIVE vysielanie nášho podcastu Týždeň s .týždňom, kde budú tradične diskutovať naši redaktori Eugen Korda, Štefan Hríb, Martin Mojžiš, Marína Gálisová a Juraj Petrovič o tom, ako vidia svet. 

Mierne odľahčujúcu tému prinesie Juraj Malíček, ktorý bude hovoriť o vzťahu populárnej kultúry a politiky. Či majú vôbec niečo spoločné a ako sa navzájom ovplyvňujú, rozoberie spolu s Marínou Gálisovou a Martinom Kasardom. 

Spoločenskú tému tradične prinesie Štefan Hríb s Romanom Kvasnicom, ktorí sa budú spolu s divákmi zamýšľať, či sa dá vyhrať zápas o Slovensko. 

Aj tento rok nazrieme do vesmírnej tematiky, kde vášnivú polemiku o čiernej diere našej galaxie povedú opäť Štefan Hríb spolu s Martinom Mojžišom a následne s Jurajom Petrovičom porozprávajú o plánovanej ceste človeka na Mesiac. 

Pred absolútnym záverom piatkového programu nás čaká ešte nesmierne zaujímavá téma s názvom Ostrovy pozitívnej deviácie v Rusku.  Krásnou bodkou za prvým dňom bude ďalšia novinka v našom stane, kde si diváci budú môcť po celom dni oddýchnuť pri filme Lucie Kašovej: Orchester z krajiny ticha – príbeh hudby v Afganistane. 

Počas oboch dní bude medzi diskusiami v stane .týždňa pripravený sprievodný program, počas ktorého si naši návštevníci budú môcť zahrať šachové turnaje. Pre prípad, že sa chystáte stať sa šachovým veľmajstrom a potrebujete dotrénovať svoje šachové otvorenia a ťahy, k dispozícii budú skúsení šachoví hráči, ktorí Vám radi pomôžu. Alebo si môžete oddýchnuť pri dobrej knihe, ktorú Vám v stane ochotne požičiame. Ani tento rok sme nezabudli na náš obľúbený foto – rám, kde sa budú môcť všetci návštevníci počas trvania festivalu odfotiť a súťažiť o bohaté ceny.

sobota

Sobotu začneme Veľkým testom odolnosti voči dezinformáciám. Hosťami budú opäť zástupcovia z GLOBSEC-u. V sobotu nás čaká veľkých tém viac, pričom jednou z nich, najmä pre modernú psychiatriu, bude diskusia Juraja Petroviča, v ktorej zájde od psychedelík až po transrodovosť. Ako hosťa si prizval uznávaného psychiatra Michala Pataráka. Spolu rozoberú závislosti nielen od drog, čo s nami drogy samotné robia aj ako vnímajú transrodovosť vo svete. 

Ďalším nesmierne inšpirujúcim hosťom je aj náš najznámejší ekumenický kresťanský kazateľ Daniel Pastirčák, ktorý príde otvorene porozprávať, okrem iného aj o tom, ako v ňom láska k mladej pastierke nabúrala ateistický pohľad na svet. 

Ako pracuje polícia s psychológiou davu a kedy musí použiť hrubú silu? Na zodpovedanie tejto otázky si Marek Vagovič prizve veliteľa zásahovej jednotky Mareka Schürgera. 

Letný podvečer nám neskôr spríjemní svojou prítomnosťou Zuzana Wienk, ktorá otvorí aktuálnu tému s názvom Ukrajina – Biela vrana Európy. Za spoludiskutujúcich si prizvala najpovolanejších - Michaela Kocába, človeka, ktorý má hlavnú zásluhu na tom, že z Československa po 20 - tich rokoch okupácie odišli ruské vojská a Romana Kvasnicu, ktorý získal Bielu vranu ešte v roku 2009. 

Záver dňa bude patriť najskôr diskusii o spolužití človeka a medveďa hnedého, kde sa porozprávajú Frederika Halászová, Michal Haring a Miroslava Plassmann. O hodinu neskôr si môžu diváci pospomínať pri filmovom dokumente na minuloročnú Pohodu on the Ground, ktorá uzatvorí program nášho stanu. 

Všetky diskusie budeme vysielať naživo, takže ak sa aj osobne nedostanete do nášho stanu, budete si ich môcť pozrieť v pokoji domova v reálnom čase. Samozrejmosťou je aj možnosť klásť otázky hosťom prostredníctvom aplikácie sli.do. Veríme a budeme sa tešiť, ak si v našom stane nájde každý návštevník to svoje. Najviac sa však tešíme, že po dvoch rokoch budeme opäť môcť prežívať atmosféru, ktorú nám v stane vytvárajú ľudia, svojou prítomnosťou a radosťou zo života. Tú je totiž vždy vidieť a cítiť. 

Piatok:

10:00 – 11:00 Informačná vojna na Slovensku a ako ju zastaviť?

12:20 – 13:40 Týždeň s .týždňom LIVE

14:40 – 15:40 Chlieb a hry, pop a politika

17:00 – 18:00 Dá sa vyhrať zápas o Slovensko?

19:20 – 20:20 Artemis a návrat človeka na Mesiac

21:40 – 22:40 Ostrovy pozitívnej deviácie v Rusku

00:00 – 01:00 Orchester z krajiny ticha – príbeh hudby v Afganistane

Sobota:

10:00 – 11:00 Veľký test odolnosti voči dezinformáciám

12:20 – 13:40 Veľké témy v modernej psychiatrii – od psychadelík k transrodovosti

14:40 – 15:40 Zaskočený večnosťou

17:00 – 18:00 Ako spacifikovať dezolátov v uliciach

19:20 – 20:20 Ukrajina – Biela vrana Európy

21:40 – 22:40 Lebo medveď?

00:00 – 01:00 Pohoda on the Ground, filmový dokument

Počas celého trvania festivalu si môžete zakúpiť ročné predplatné s 25 % zľavou.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite