Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

(Odomykáme) Exkluzívny prieskum pre .týždeň: Najväčšie neistoty Slovákov

.michal Oláh .slovensko

Prieskumná agentúra Go4insight exkluzívne pre .týždeň zrealizovala prieskum verejnej mienky na vzorke tisíc respondentov vo veku od 15 do 79 rokov, ktorých sa osobne alebo elektronicky pýtala na najhoršie prežívané obavy Slovákov v roku 2022. Prekvapivo na prvom mieste stupnice najväčšieho „strachu“ nebola vojna.

(Odomykáme) Exkluzívny prieskum pre .týždeň: Najväčšie neistoty Slovákov

prinášame vám výsledky zistení v siedmich grafoch rozdelených podľa veku, pohlavia, vzdelania, regiónu a hustoty obyvateľstva. Každý z oslovených ľudí zastúpených počas dopytovania rovnomerne vo všetkých krajoch Slovenska odpovedali v máji na jedinú otázku: „Čo vás v roku 2022 najviac zneisťuje?“. Viac o metodike prieskumu si prečítajte tu.     

V realizovanom prieskume až sedemdesiatjeden percent Slovákov potvrdilo obavu zo zvyšovania cien, čo nepriamo potvrdzujú slovenskí maloobchodníci, podľa ktorých sa v roku 2022 prudko mení správanie Slovákov oproti minulému roku. Podľa prieskumu denníka Plus jeden deň zverejnenom 22. mája 2022 až sedem z desiatich Slovákov potvrdilo, že pre vysoké ceny kupuje menej spotrebného tovaru ako vlani a až osemdesiat percent Slovákov v súčasnosti nakupuje viac v akciách a zľavách ako v minulosti. Niet sa čomu diviť. Medziročná inflácia v marci 2022 vzrástla na takmer desať a pol percenta, rast cien cítiť pri potravinách, pohonných hmotách, aj na účtoch za energie. Toto všetko sa výrazne dotýka tak domácností, ako aj podnikateľov. Ceny výrobkov a služieb sú podniekatelia neraz nútení dvíhať naraz aj o desiatky percent. 

Zdanlivo druhá najväčšia neistota Slovákov pramení z našej nestabilnej politickej situácie na úrovni štyridsiatichštyroch percent opýtaných, avšak vojna na Ukrajine spojená s obavou z 3. svetovej vojny na treťom a štvrtom mieste stĺpcového grafu tvorí spolu až päťdesiatdeväť percent respondentov, čo so spoločným menovateľom obavy z vojnového konfliktu predstavuje druhý najväčší zdroj neistoty Slovákov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite