Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odborníci sa zaoberali dosahom pandémie na duševné zdravie

.tasr .slovensko

Pandémia ochorenia covid-19 výrazne otvorila otázky duševného zdravia a jeho porúch. Zhodli sa na tom účastníci konferencie s názvom Čo (ne)priniesla pandémia?

Odborníci sa zaoberali dosahom pandémie na duševné zdravie www.trojlistokno.sk

prevencia a riešenia v oblasti užívania psychoaktívnych látok a návykových činností - tradičné koncepty vs. nová optika. Pri príležitosti desiateho výročia založenia ju v utorok pripravila nezisková organizácia (NO) Trojlístok v Prešove. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Snažili sme sa zamyslieť nad tým, čo z tradičných konceptov a z novej optiky je stále a aktuálne a kde vidíme v tejto chvíli výzvy. Zhodli sme sa určite na tom, že aj pandémia, a nielen tá, výrazne otvorila otázky duševného zdravia a porúch duševného zdravia,“ uviedla pre TASR riaditeľka NO Trojlístok Denisa Šoltésová.

V Prešovskom kraji, kde NO Trojlístok pôsobí, evidujú podľa jej slov nárast užívania psychoaktívnych látok, presun návykových činností do online priestoru a nárast problémov v súvislosti so závislostným správaním u mladších vekových kategórií. „Pracujeme s deťmi od desať rokov a už v týchto vekových kategóriách máme deti s vážnym narušením sociálneho fungovania, aj z dôvodu závislostného správania. Nehovoríme len o užívaní psychoaktívnych látok, ale aj o poruchách príjmu potravy, sebapoškodzovaní, ich kombinácii a ďalších,“ skonštatovala Šoltésová.

Riaditeľ Odborného liečebného ústavu psychiatrického Predná Hora Vladimír Stanislav tvrdí, že počas pandémie pribudlo ľudí s úzkostnými stavmi. „Až na základe toho bol strategický vývoj závislostí, respektíve nejaké udržiavanie. Hovorím o alkoholizme. Čo sa týka postpandemickej situácie, tak je to zvýšená konzumácia THC. Čo som veľmi prekvapený, počas pandémie sa otvorili nové trendy a to je napríklad chemsex,“ povedal Stanislav.

Pri úzkostných stavoch je podľa neho dôležitá pomoc rodinám. „Pretože človek, ktorý potreboval znížiť úzkosť, tak si našiel stratégiu, užil látku, čiže mu bolo dobre, a rodina, ktorá bola okolo toho, zažívala veľké stresy,“ vysvetlil Stanislav, ktorý je zároveň členom Rady vlády SR pre duševné zdravie. Tá sa podľa jeho slov aktuálne zaoberá otváraním psychologicko-sociálnych centier v rámci Slovenska, čo by mohlo ľuďom pomôcť.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite