Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Experti hodnotili možnosti posilnenia protivzdušnej obrany Slovenska

.tasr .slovensko

Možnosti modernizácie protivzdušnej obrany Slovenska boli témou diskusie za okrúhlym stolom, za ktorým sa vo štvrtok stretli odborníci Ministerstva obrany SR, Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, vzdušných síl i zástupcovia odbornej verejnosti a priemyslu. Stretnutie zorganizoval Inštitút pre centrálnu Európu.

Experti hodnotili možnosti posilnenia protivzdušnej obrany Slovenska SITA/Martin Medňanský Predseda vlády SR Eduard Heger, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus a štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer počas otváracieho ceremoniálu Festivalu letectva na letisku Piešťany

„Slovensko sa zo dňa na deň stalo štátom, ktorý môže byť vzhľadom na prebiehajúcu vojenskú agresiu na Ukrajine v bezprostrednom ohrození. Téma riešenia protivzdušnej obrany sa tak stáva nevyhnutnou súčasťou modernizačných plánov ministerstva obrany,“ objasnil za organizátorov okrúhleho stola Martin Fedor, zdôrazňujúc takisto dôležitosť odbornej a verejnej debaty pri obrannom plánovaní.

Štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer prízvukoval, že v novej obranno-bezpečnostnej realite stúpa aj miera potenciálneho ohrozenia pre Slovenskú republiku. „Musíme preto pripraviť našu obranu tak, aby dokázala flexibilne reagovať na rôzne typy hrozieb - od bezpilotných vzdušných prostriedkov až po hypersonické rakety,“ upozornil.

Výstupom štvrtkového stretnutia má byť preto sumarizujúci dokument, ktorý posúdi možnosti aj trendy v oblasti efektívneho zabezpečenia protivzdušnej obrany, a to i v súvislosti s nákladmi, ktoré takáto investícia predstavuje pre verejné financie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite