Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dáta bez pátosu: Prvé leto s covidom - bez paniky, prosíme, BEZ PA NI KY

.dáta bez pátosu .slovensko

Slovensko má za sebou 2 letá s covidom a bez pozitívnych prípradov (s minimom). Ale s obmedzeniami života, s decimáciou ekonomiky, s postrádaním zdravého rozumu a bez toho, aby sme napodobnili susedné a úspešné krajiny. Už bolo DOSŤ.

Dáta bez pátosu: Prvé leto s covidom - bez paniky, prosíme, BEZ PA NI KY

Situáciu riešili hlavne politici, vieme presne ktorí a bolo by užitočné, aby si dali pohov a prenechali riešenie situácie regionálnym hygienikom a podporili všemožne lekárov a pomocný personál. Tak jednoduché to je.

Absolútnym vrcholom bolo minulý rok strašenie o armagedone po futbalových zápasoch v Maďarsku a zavretie hraníc Slovenska pre zahraničných turistov, keď ostatní otvárali. Deti si namiesto v lete prešli covidom na jeseň a dôsledky poznáme.

Dnes nie je "novinkou", že v Západnej Európe už idú čisla HORE! Nie, v južnej časti Európy sú čísla vysoké a rastú už mesiac. A bez zásadných opatrení všetky krajiny situáciu zvládajú. S covidom sa naučili žiť, učia sa žiť a je to len ďalšie z vírusových ochorení "do leta". Rozoberme si postupne:

PORTUGALSKO:

V 10 miliónovej krajine malo preukázateľne pozitívny test od 1. mája za 50 dní spolu 1 milión ľudí. Zvládajú.

Ekvivalentom by bolo pol milióna obyvateľov pozitivnych u nás do konca júla. Zvládneme to.

Krajina mala špičku pred mesiacom a dnes majú polovičné počty pozitívnych. Vystúpali na špičku za mesiac a za mesiac spadli na polovicu vrcholu. Zvládli to.

V nemocniciach mali na maxime 2000 pacientov a tiež im už počty klesajú. Zvládli to.

Je to ekvivalent asi 1100 pacientov u nás na Slovensko. To zvládneme.

Nevieme, kedy Portugalsko s Omikron Ba4, prípadne Ba5 zvládne, ale počty pozitívnych a pacientov klesajú.

Vlna trvá 8 týždňov, ešte 4 by sme jej dali a je po nej.

Nezomiera veľa ľudí, ale podobne ako pri chrípke, nejaká desatina percenta to je (odhad: v Portugalsku 0,2-0.3% za túto vlnu z počtu pozitívnych). To je v špičke 10-20 denne v ekvivalente Slovenska, ale u nás už veľa ľudí na covid umrelo a druhýkrát sa zomrieť nedá - to je daň aj za stav nášho zdravotníctva a samozrejme aj zdravotný stav obyvateľstva.

TALIANSKO, FRANCÚZSKO, RAKÚSKO, GRÉCKO, MALTA

Ide o dovolenkové destinácie. Všetky sú na polceste k vrcholu a rastú od začiatku júna.

Neexistuje dôvod, aby podobne ako v Portugalsku počty pozitívnych nerástli. Rásť budú. V prípade Omikron Ba4 ide o nákazlivú variantu. Počty budú závislé od intenzity testovania. Krajiny, ktoré testujú veľa (lebo majú na to peniaze) zistia pozitívnych viac. Zvládajú to.

Dôležitý je počet pacientov a okrem Francúzska, ktoré má dnes podobne veľa pacientov na počet obyvateľov ako Portugalsko, majú všetky krajiny pacientov málo.

Francúzsko ale dlhodobo vykazuje veľa covid pozitívych pacientov, aj po opadnutí vĺn.

Dnes už vieme, že polovica pacientov v nemocniciach s covidom tam leží s inou diagnózou a covid im len zistili testom v nemocnici. Dáta oscilujú od Kanady, cez Britániu a Slovensko okolo 50%. U nás je to dnes 70 zo 150 s covidom, o ktorom nevedeli. Zvládame to.

SLOVENSKO A NÁŠ REGÍÓN

Testuje sa málo a prímárne pri preukázaných problémoch, alebo ak ste z okolia už pozitívneho. Na letisko, na vstup do iných krajín, na podujatia test nepotrebujete a nepotrebujeme. Tak je to v poriadku. Aj v Portugalsku, kde sú čísla 50 krát vyššie ako sú u nás, majú od opatrení pokoj a pauzu (hádame, že navždy).

Vzhľadom na začiatok dovolenkovej sezóny, cestovania, lietania a voľný pohyb, porastú čísla aj u nás na Slovensku.

Nakoľko deti končia školskú dochádzku (kde sa prirodzene nakazujú všeličím od spolužiakov) bude faktor "doniesli to deti zo školy" na nule. Budú tábory. A bude dobre, ak budú, lebo deti ich potrebujú pre zvýšenie odolnosti, pre psychickú pohodu a duševné zdravie. Toto je poznámke pre dvojku IM a MK.

Nakoľko sa bude husto, veľa a často cestovať, a to hlavne na juh, tak veľa ľudí covid dostane počas dovolenky, donesú si ho domov a po teste budú v štatistike "pozitívny". Je to prirodzené a očakávané. Zvládneme to.

V našich nemocniciach už teraz príjímajú denne 10-20 pacientov a tí sú na pobyte krátko a v relatívne dobrom stave. Problémom veľmi podobne ako pri každom vírusovom ochorení (ale aj pri inej pliage) budú stavy starých a veľmi chorých ľudí s inými diagnózami. Títo ľudia môžu mať s covidom problém.

Pôjde o STARÝCH A O CHORÝCH ĽUDÍ.

Ilustrácia dátami zo Slovenska:

Za posledný mesiac išlo do nemocníc 450 ľudí nad 65 rokov, ale len 50 vo veku 55-65 rokov. Ide o 10 násobok v neprospech seniorov.

Veľmi dôležitým faktorom je obezita a silná nadváha a celkový stav organizmu a jeho schopnosť mobilizovať sily pri napadnutí vírusom. Veľmi dôležité je byť fit, tak ako sa len dá.

Pohyb na čerstvom vzduchu, šport, dobrá nálada, veľa slnka, dobrá strava a menej alkoholu všeobecne pomáhajú. Zostaňte fit a covidové dáta nesledujte. My to robíme za Vás.

Viac interaktívnych tabuliek, máp a dáta u nás na:

https://databezpatosu.sk/reporty-a-interaktivne-ma...

Prípadne na:

https://bit.ly/3yewnCx

Pekné leto Vám, šťastnú cestu, prípadne let, pohodový návrat a zostaňte zdravý a nebojte sa. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite