Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Dobré správy – Vyplatené dávky vs. vyplatené platy

.dáta bez pátosu .slovensko

Po 3 rokoch covidu v začiatkoch rokov 2020, 2021 a 2022 publikovalo Ministerstvo financií sumy vyplatených dávok na nemocenské (PN-ka) a na ošetrovné člena rodiny (OČR-ka).

Dáta bez pátosu: Dobré správy – Vyplatené dávky vs. vyplatené platy

bol to jeden z hlavných nákladov na covid, vyplácaný zo Sociálnej poisťovne, ktorej musel trasferom pomáhať štátny rozpočet. Prejavilo sa to ako výdavok štátneho rozpočtu.

Transfer zo štátneho rozpočtu bol v posledných rokoch:

  • 2019: NULA
  • 2020: 970 miliónov eur
  • 2021: 840 miliónov eur
  • 2022: Rozpočet na rok: 400 mil. / Za 5 mesiacov: 100 mil. eur

Vývoj „bez covidu" je výborný a v máji 2022 sú výdavky polovičné oproti roku 2020. Na mesačnej úrovni to robí vyše 50 miliónov eur.

Vývoj „von z covidu“ je rovnako výborný a za 5 mesiacov je suma spolu vyplatených dávok:

  • 2020: 306 mil. eur
  • 2021: 398 mil. eur
  • 2022: 296 mil. eur

Očakávaný vývoj v júni a v najbližších mesiacoch je tiež určite „bez covidu“, a teda na úrovniach nižších ako v roku 2020 a podobných ako v roku 2021. A to je priemerná výška nemocenských dávok mierne vyššia, robia väčšinu celkovej sumy. Priemerná výška OČR dávok kvôli ich výraznému navýšeniu počas covidu bola vyššia, ako je zákonná výška dnes.

Výrazným rozdielom oproti minulým rokom ale v roku 2022 bude, že namiesto poberania dávok už ľudia pracujú, berú plat a platia tak odvody, ako aj dane.

A viete, aký to bude mať dopad na štátny rozpočet v položke „daňové príjmy“? Ide o desaťtisíce ľudí mesačne a pri priemernej mzde okolo 1000 eur (u týchto ľudí) hovoríme o desaťmiliónoch eur dodatočných daňových príjmov a odvedených odvodov.

Dobré správy pre rozpočet, nakoniec aj pre ľudí s príjmom namiesto „na dávkach“, pre Sociálnu poisťovňu a aj pre firmy, kde zamestnanci nechýbajú, ale kde pracujú.

Držme si palce, aby nám to niekto nebodaj pri číslach covidu v lete nepokazil a venoval sa finančným dátam, a nie dátam covidovým. O oboch Vás budeme informovať. Zatiaľ trendy v roku 2022 dvakrát na výbornú.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite