Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dáta bez pátosu: Covid pred letom a prázdninami. Varovanie pred IM&MK

.dáta bez pátosu .slovensko

Minulý rok takto pri 30 pozitívnych prípadoch denne (7 dňový priemer), sa Slovensko rozhodlo zavrieť hranice, napriek tomu, že všetci naokolo urobili opak: otvárali ich. Slovensko sa potom nespamätalo z tohto kroku a z nasledovných tvrdých lockdownov až do konca roka.

Dáta bez pátosu: Covid pred letom a prázdninami. Varovanie pred IM&MK

Dnes máme 130 pozitívnych prípadov, čo je číslo, ktoré sme mali minulý rok 1. septembra.

VAROVANIE

Poznáme ho, vedie koaličnú radu, má názor na ministra zdravotníctva a jeho dvojča z prvej a druhej vlny mu robí radcu v oblasti zdravotníctva. Bola to dvojka bez kormidelníka, ale so silným názorom na „krivky“ a na „budúcnosť“.

Míňajú sa témy, ide „uhorka“ a jeho a ich pohľad môže padnúť na krivky: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/...

Nezdá sa to pravdepodobné, ale môže sa stať, že by nás chcel opäť a zas zachrániť. Bude treba veľa zdravého rozumu, pochopenie trendov a samozrejme úsilie v príprave na prípadnú ďalšiu vlnu/vlnku. Bolo by veľmi užitočné situáciu monitorovať, sledovať, čo robia krajiny, ktoré uspeli v predchádzajúcich vlnách a nechať sa inšpirovať. Nechať bokom atómovky a III. a IV. SNP.

SITUÁCIA (zostaňme v Európe)

Začiatkom júna mala Európa (s Ruskom) pri 750 miliónoch prípadov asi 750 tisíc pozitívnych za týždeň. Od začiatku júna Európa rastie, pričom predminulý týždeň bolo pozitívnych 1 milión a za posledných 7 dní je to 1,25 milióna. Rast je 25%.

https://www.worldometers.info/coronavirus/weekly-trends/...

Nie všetky krajiny testujú a monitorujú situáciu tak intenzívne ako v predchádzajúcich vlnách.

Krivku počtu pozitívnych vidíte na 1. grafe nižšie. Dnešné počty mala Európa minulý rok 1. novembra, ale to DELTA vlna prebehla Španielskom, Portugalskom a UK v lete a následne klesala.

Dnes rastie počet prípadov v UK, v Írsku, v Nemecku, v Rakúsku, vo Francúzsku, v Taliansku, v Grécku, na Malte, v Beneluxe a v Škandinávii.

Prípadov na Slovensku je asi 10 až 20 krát menej ako v krajinách Európy, kde je teraz covidu veľa. Ale u nás sa testuje veľmi málo.

SUMÁR CELÉHO COVIDU ZA SLOVENSKO DO DNES

  • PCR test malo pozitívny asi 2,5 milióna ľudí
  • Do nemocnice sa dostalo 100 tisíc ľudí
  • Na covid zomrelo 20 tisíc ľudí, spolu „na+s +25 tisíc ľudí

Jednoznačne išlo o ochorenie starších a inými chorobami (diagnózami) ohrozených ľudí. Pomery v kategórii „nad“ a „pod“ 50 rokov (viď prvý obrázok a linka: https://bit.ly/3z2V57u) sú nasledovné:

Počet pozitívnych pod 50 rokov bol asi 2,5 krát vyšší ako nad 50 rokov

Z pozitívnych išli ľudia nad 50 rokov asi 10 krát častejšie do nemocnice ako tí pod 50 rokov. Alebo: pozitívni mladší ako 50 rokov išli do nemocnice 10 krát menej ako starší ako 50 rokov.

Z pozitívnych išli ľudia nad 50 rokov asi 14 krát častejšie na jednotku intenzívnej starostlivost (JIS) ako tí pod 50 rokov. Alebo: pozitívni mladší ako 50 rokov išli na JIS 14 krát menej ako starší ako 50 rokov.

Z pozitívnych zomreli ľudia nad 50 rokov asi 70 krát častejšie ako tí pod 50 rokov. Alebo: pozitívni mladší ako 50 rokov mali šancu na covid NEzomrieť asi 70 kráť vyššiu ako starší ako 50 rokov.

Zomrelo 6 detí pod 10 rokov a spolu 14 detí a mladých pod 20 rokov. To je za 30 mesiacov od marca 2020 do júna 2022.

V posledné dni/týždne je v nemocnici asi 100 ľudí, z nich asi 1/3 dostala covid v nemocnici, ostatní s ním prišli ako s primárnym problémom, v Európskom meradle sme jedna z najlepších krajín s najnižšími čislami (34. zo 46 krajín).

Zomiera asi 1 pacient denne a v Európskom meradle sme opäť v lepšej polovici krajín s najnižšími čislami (24. zo 46 krajín)

Viac sa dozviete na našom webe: www.databezpatosu.sk

Teraz potrebujeme od covidu pokoj, aby ste zostali opatrní a v prípade príznakov zostali chvíľu doma (ako pri každej inej chorobe). 

Ešte raz zopakujeme: väčšina rizika BOLA, JE a BUDE u veľmi starých a u veľmi chorých ľudí. Určité riziko bude aj u ostatných seniorov (nad 60 rokov) s hrubou zdravotnou dokumentáciou.

Užite si slniečka, pohybu, dobrej stravy, veľa pite a cestujte s rodinami. Určite sa zamyslite nad svojou váhou, ak máte na základe BMI čo i len náznak obezity. Otužujte sa a buďte veselej mysle. Nesledujte politiku a ceny benzínu a slovenský futbal. Sledujte Sagana, Molčana a tešte sa na Vlhovú a draft NHL.

Deti veďte ku športu a svoje polovičky tiež. Veľa hovorte so svojimi rodičmi, prarodičmi a navštívte ich. 

Strávte kus dovolenky aj na Slovensku, vyberajte si kvalitné jedlo a pitie, pomôžte vstať zo zeme tým, ktorí odvádzajú 20% DPH z Vami zaplatených služieb a tovarov napriek tomu, že okolité krajiny majú polovičnú, tretinovú alebo štvrtinovú DPH. Pochváľte dobrý servis a nebojte sa počkať na jedlo, dnes je problém s personálom. K doktorom choďte, ak skutočne potrebujete, návštevy obmedzte na minimum. Sestričiek je málo a lekárov rovnako nie je veľa. 

Pekné prázdniny a pohodové leto, šťastnú cestu a návrat.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite