Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Nemecko vzorom? Dajte mi pokoj!

.dáta bez pátosu .slovensko

Nemecko znížilo spotrebnú daň na benzín na minimum povolené v EÚ (na 3 mesiace). Dole išli od 1. júna o 30 centov. Dnes je Nemecko na 36 centoch a Slovensko na 51 centoch. Chápe toto niekto?

Dáta bez pátosu: Nemecko vzorom? Dajte mi pokoj!

PREDSTAVTE SI:

Ak by sme išli so spotrebnou daňou dole na úroveň Nemecka z našich 51,4 centa na 36 centov, tak spolu s 20% DPH z tohto poklesu by mohol benzín zlacnieť o 18,5 centa. Stál by 1,73 eura za liter.

Ale to sa určite nestane, lebo náš mysliteľ 21. storočia vie, že Slovnaft nezvýši ceny. Svoje dojmy a želania vydáva za Božie pravdy a svoje omyly pripíše všetkým naokolo a nepriazni osudu. 

Napriek rastu ceny ropy na svetových trhoch od začiatku júna cena benzínu v Nemecku klesla o 19 centov a u nás o 8 centov stúpla. Rozdiel takmer 40 centov sa zbehol na 10 centov. To je na nádrži s 50 litrami rozdiel 15 euro. Haló: Igor?!

U nás minister financií pri návrhu zdanenia Slovnaftu kvôli rozdielu cien surovín=ropy: Brent a Ural uviedol, že Slovnaft ceny nezvýši. 

Dnes nemáme ani dodatočné príjmy z 30 eurového júnového priemerného rozdielu cien ropy Brent a Ural, ani lacnejší benzín a ani nového ministra financií. 

Chudobní ľudia na Slovensku cestou do vzdialenej nemocnice v aute so zdravotne znevýhodneným členom rodiny platia cenu ako nemeckí majitelia SUV. 

Je pravda, že aj slovenskí majitelia SUV platia rovnako za benzín ako nemeckí zdravotne znevýhodnení občania. Ale tí v Nemecku môžu cestovať aj dostupnou MHD: autobusmi a vlakmi za 9 Euro. To nie je cesta do tej nemocnice a naspäť, to je "električenka" na celý mesiac!

Nepoučíme sa? Stále: Cudzie nechceme, svoje si nedáme.

Pred mesiacom sme písali, že ceny palív idú, ale hlavne PÔJDU hore a že si načerpajte už dnes. Tento trend bude ešte minimálne 2 týždne pokračovať: https://bit.ly/39lG74

Pekné prehľady cien pohonných hmôt nenájdete na stránke nášho Ministerstva hospodárstva alebo financií, ale na českej stránke ČEPRO, kde bude zajtra aktualizácia. Do konca mája by sme mali na Slovensku 

https://www.cappo.cz/cis.../ceny-benzinu-a-nafty-v...

Minimálne úrovne spotrebných daní v Európe a prehľad spotrebných daní v jednotlivých štátoch nájdete tu:

 https://taxfoundation.org/gas-taxes-in-europe/

Slovenské priemerné ceny palív nájdete na:

https://bit.ly/3lvIgws

Načerpajte si ešte dnes alebo do utorka, potom sa menia ceny, zas pôjdeme hore a takto až do konca júna. Palivá sú asi 2 týždne za vývojom cien ropy a tá ide aj za posledné 2 týždne hore. Na kedy tipujeme 2-ku pri benzíne 95? Do leta a celé leto.

 Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite