Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reforma stavebného odpadu zvýši mieru recyklácie stavebných materiálov

.sita .slovensko

Za odvezenie stavebného odpadu, ktorý by sa dal opäť využiť, na skládku, budú hroziť vyššie pokuty.

Reforma stavebného odpadu zvýši mieru recyklácie stavebných materiálov SITA/Branislav Bibel

poslanci parlamentu dnes schválili reformu stavebného odpadu, ktorá zvýši mieru recyklácie stavebných materiálov pred ich skončením na skládkach. Okrem toho sa tak podporí obehové hospodárstvo a ušetria sa peniaze stavebníkov. Reforma je súčasťou novely zákona o odpadoch Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR). Rezort pripomína, že nové povinnosti recyklácie sa dotknú iba stavieb nad 300 metrov štvorcových zastavanej plochy, bežné rekonštrukcie domov to neovplyvní. Reforma nadobudne účinnosť 30. júna tohto roka.

„Na Slovensku máme kapacity na spracovanie stavebných materiálov. Je to cesta, ako zaviesť obehové hospodárstvo, šetriť zdroje a emisie potrebné pri ich výrobe a v konečnom dôsledku aj peniaze stavebníkov,“ povedal šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽaNO). Reforma podľa neho zavádza takzvanú selektívnu demoláciu, ktorá znižuje náklady súvisiace s odstránením stavebného odpadu oproti doterajšiemu skládkovaniu. 

Minister dodal, že ak by stavebník vyviezol po novom stavebný odpad na skládku, zaplatí 350 eur od 1. júla 2022. Vtedy totiž nadobudne účinnosť nariadenie vlády, ktorým sa upravujú sadzby poplatkov za ukladanie odpadov na skládkach, pričom konečný poplatok za skládkovanie môže dosiahnuť aj 1800 eur po zohľadnení cien prevádzkovateľov skládok. „Selektívna demolácia zníži náklady na odstránenie stavebných odpadov aj desaťnásobne,“ podotkol Budaj.

Ďalšou povinnosťou, ktorá vyplýva z novely zákona o odpadoch, je zriadenie miesta na triedenie stavebného odpadu a následná povinná systematická kontrola. Spoločnosti, ktoré vykonávajú selektívnu demoláciu, musia zabezpečiť špeciálne kontajnery na jednotlivé typy odpadov priamo na demolovanej stavbe, následne aj odvoz vytriedených zložiek odpadu zo stavby. Taktiež sa zavádza povinnosť ohlásiť začiatok a ukončenie demolačných prác. Týmito opatreniami sa umožní rozvoj trhu spracovateľov odpadu, ale aj výrobkov vyrábaných z pôvodne odpadových materiálov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite