Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tisícky pracovníkov školstva protestujú za lepšie podmienky i vyššie platy

.sita .slovensko

Minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) aj dnes pred rokovaním vlády avizoval, že predloží návrh zákona, ktorý zvýši dane na alkohol, hazard a pre bohaté firmy, a zároveň zvýši platy zamestnancov verejnej správy o desať percent, s návrhom však nesúhlasí strana Sloboda a Solidarita.

Tisícky pracovníkov školstva protestujú za lepšie podmienky i vyššie platy SITA/Branislav Bibel

v Bratislave sa začína protest za vyššie platy školských zamestnancov a lepšie podmienky v školách. Má ostať odborársky a nebude stranícky. Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku informoval, že aj touto formou žiadajú ministrov školstva a financií o zvýšenie financií do školstva.

„Protestom chceme upozorniť vládu SR a poslancov Národnej rady SR a zároveň ich požiadať, aby už konečne rozhodli o rapídnom navýšení financií do školstva. Tým zachránite naše školstvo a zvýšite motiváciu mladých ľudí pracovať v školstve,“ uviedol ešte koncom mája zväz. Podľa neho takmer každý politik podporuje zvyšovanie financií do školstva, no nie každý z nich školstvu rozumie. Protest zväzu za vyššie platy zamestnancov a za lepšie podmienky v školách pre deti, žiakov a študentov, ale aj pedagogických a odborných zamestnancov, učiteľov vysokých škôl a nepedagogických zamestnancov sa uskutoční na Námestí SNP v Bratislave s následným pochodom pred Národnú radu SR.

Slovenská komora učiteľov (SKU) považuje požiadavku na zvýšenie platov za opodstatnenú a nárast o desať percent za minimum. Ako podotkla viceprezidentka SKU Soňa Puterková pre agentúru SITA 8. júna, takéto zvýšenie pravdepodobne pokryje iba infláciu a sľuby politických strán vládnej koalície o zatraktívnení učiteľskej profesie sa nenaplnia. „Pripravovaný protest podporujeme, pretože okrem sľubov, ako by sa mohlo zvýšenie miezd financovať, neboli dané žiadne reálne záruky,“ uzavrela Puterková.

Minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) aj dnes pred rokovaním vlády avizoval, že predloží návrh zákona, ktorý zároveň zvýši dane na alkohol, hazard a pre bohaté firmy, ale zároveň zvýši platy zamestnancov verejnej správy o desať percent. S týmto návrhom však nesúhlasí koaličná strana Sloboda a Solidarita.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite