Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tri tisícky lekárov hrozia výpoveďou

.sita .slovensko

Lekárske odbory upozorňujú na nečinnosť vlády.

Tri tisícky lekárov hrozia výpoveďou SITA/Branislav Bibel

tri tisícky lekárov deklarujú, že dajú výpoveď, ak vláda nezačne riešiť problémy slovenského zdravotníctva. Informoval o tom predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský po utorňajšom stretnutí s premiérom Eduardom Hegerom.

V posledných dňoch sa pre nedostatok zdravotníkov maľujú alebo zatvárajú nemocničné oddelenia. „Ak je obmedzený chod oddelenia v odľahlom kúte Slovenska, je to varovný signál. Ale ako máme nazvať takzvané dočasné zatvorenie oddelenia na liečbu rakoviny v národnom onkologickom ústave v centre Slovenska?“ pýta sa Visolajský a dodáva, že ani ministerstvo zdravotníctva, ani vláda neriešia odliv zdravotníkov. „Počúvame neustále len sľuby a riešenia neprichádzajú,“ povedal predseda LOZ.

Lekárske odbory zdôrazňujú, že situácia je vážna a veľká väčšina lekárov univerzitných, fakultných a niektorých menších nemocníc podporuje požiadavky LOZ. Okolo 3 000 deklarácií k výpovediam lekárov nie je podľa nich konečný stav. V roku 2011 LOZ vyzbieralo podobný počet podpisov, ale na Slovensku v tom čase pracovalo viac lekárov i sestier. V roku 2011 už samotná výpoveď necelých 2 000 lekárov znamenala vyhlásenie núdzového stavu. „Časový limit nedávame vláde my, ale preťažený neriešený systém, ktorý pre pacientov prestáva fungovať,“ zdôraznil Visolajský.

Okolité štáty podľa lekárskych odborov stabilizovali svojich zdravotníkov a riešia problémy svojich zdravotníckych systémov. „Naopak, slovenské vlády zdravotníctvo neriešia a s lekármi len bojujú,“ vyjadril sa Visolajský.

LOZ na jar tohto roka vyhlásilo štrajkovú pohotovosť a vyzvalo vládu na riešenie situácie v zdravotníctve. Požiadavky lekárov sa týkajú systémového riešenia miezd nemocničných sestier a nemocničných lekárov, reflektujúc situáciu v krajinách V4. Prioritou má byť tiež systém financovania nemocníc, aby neboli nútené liečiť pod náklady, podpora lekárskych fakúlt, aby mohli produkovať viac kvalitných slovenských lekárov a reforma následného vzdelávania lekárov. Lekárske odbory tiež požadujú pomerné zvýšenie personálneho a priestorového zabezpečenia v nemocniciach na tých oddeleniach, ktoré majú prebrať zdravotnú starostlivosť o pacientov zo zrušených oddelení po optimalizácii siete nemocníc.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite