Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Šeliga navrhne, aby v parlamente neprelamovali prezidentkino veto

.sita .slovensko

Prezidentka SR Zuzana Čaputová 9. júna vrátila do NR SR na opätovné prerokovanie zákon z 24. mája o financovaní voľného času dieťaťa.

Šeliga navrhne, aby v parlamente neprelamovali prezidentkino veto SITA/Branislav Bibel

nezaradený poslanec Národnej rady Juraj Šeliga (Za ľudí) spoločne so svojimi kolegyňami navrhne poslancom, aby v parlamente vyhoveli pripomienkam prezidentky Zuzany Čaputovej a neprelamovali jej veto. Uviedol to vo svojom profile na sociálne sieti po tom, čo si detailne prešiel jej pripomienky s ich odôvodnením. O svojom postoji vopred informoval ministra financií Igora Matoviča aj predsedu vlády Eduarda Hegera (obaja OĽaNO).

Podľa Šeligu by nemala koalícia riskovať avizované podanie zákona na Ústavný súd, ktoré plánuje prezidentka v prípade prelomenia veta. „Inými slovami, je podľa mňa správne doručiť peniaze ľuďom hneď od 1. júla a zostatok dopracovať, ako riskovať, že nebudú žiadne prídavky ani žiaden daňový bonus, pretože Ústavný súd SR napríklad pozastaví účinnosť celého zákona. Plus, vzhľadom na ustanovenia rokovacieho poriadku máme priestor, aby sme upravili a prepracovali všetky vetované ustanovenia,“ ozrejmil. Verí, že i toto môže byť šanca pre koalíciu na spoluprácu a koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS) v tomto urobí kompromisný krok smerom k hnutiu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a schváli zákon s pripomienkami prezidentky.

Zároveň poslanec zhodnotil, že spolupráca sa musí hľadať vo vnútri vládnej koalície a nie v opozícii s ľuďmi, ktorí ešte donedávna spochybňovali covid-19, vojnu na Ukrajine alebo tragédiu a hrôzy takzvaného Slovenského štátu. „Ak sa koalícia spojí v otázkach voľnočasových aktivít detí, rovnako pri nastavení takzvaného daňového bonusu alebo iného nástroja, ako pomôcť od nového roka ľuďom, niet najmenších pochýb, že prijmeme dobré riešenia, ktoré prijme široká verejnosť,“ napísal. Šeliga to nevníma ako prehru rodín, ale ako snahu a potrebu konštruktívneho dialógu, na konci ktorého bude dobrý výsledok.

Prezidentka 9. júna vrátila do NR SR na opätovné prerokovanie zákon z 24. mája o financovaní voľného času dieťaťa tak, ako to avizovala v utorok 7. júna. Vtedy uviedla, že vetuje tie časti zákona, ktoré majú nadobudnúť účinnosť od 1. januára budúceho roka. Jej veto sa tak netýka okamžitej pomoci rodinám od júla tohto roka. Ak parlament jej veto prelomí, plánuje sa obrátiť na Ústavný súd SR s otázkou, či proces schvaľovania tohto zákona bol v súlade s Ústavou SR.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite