Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V Moldave zmodernizujú pre Ukrajinu desiatky vojenských vozidiel

.tasr .slovensko

V opravárenskom podniku štátnej spoločnosti KONŠTRUKTA-Defence v Moldave nad Bodvou opravia a zmodernizujú pre Ukrajinu desiatky kusov vojenskej techniky. Ide o súčasť komerčného kontraktu na základe požiadaviek ukrajinskej strany. Potvrdil to v piatok v podniku minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO).

V Moldave zmodernizujú pre Ukrajinu desiatky vojenských vozidiel SITA/Marek Lukáč

nespresnil ale, o akú vojenskú techniku pre Ukrajinu ide. "Zatiaľ máme pripravené veci, aby sme opravili a modernizovali niekoľko desiatok vozidiel pre Ukrajinu, ale do väčších detailov nepôjdem," povedal Naď.

V spomínanom závode zároveň opravujú vojenskú techniku pre Ozbrojené sily (OS) SR. Pripravený je pritom ďalší rozvoj vojenských opravárenských a výrobných kapacít. Minister uviedol, že v priebehu dvoch rokov podľa plánov narastie počet zamestnancov v tomto podniku zo súčasných 60 na približne 150.

Naď v podniku zároveň ukázal prototyp novej vojenskej sanitky. "Pravdepodobne budeme v dohľadnej dobe oficiálne ohlasovať, že ju budeme vyrábať priamo v tomto závode," povedal.

Zároveň oznámil, že v rámci akvizície obrnených vozidiel 8 x 8 Patria pre OS SR budú tieto vozidlá v Moldave kompletne servisované a bude sa tam realizovať aj časť výroby. "Čiže, tých dobrých správ je veľmi veľa a verím, že ďalšie budú nasledovať aj v súvislosti s pásovou technikou, o ktorej bude vláda SR rozhodovať v dohľadnej dobe," dodal Naď. Ocenil tiež konštruktívne rokovania s vedením mesta Moldava nad Bodvou.

K činnosti servisno-opravárenského oddelenia KONŠTRUKTA-Defence v Moldave nad Bodvou sa vyjadril aj generálny riaditeľ spoločnosti Alexander Gurský. "Tento podnik je zameraný na opravu delostreleckej a raketovej techniky, prioritne sa zameriava na opravy pre ozbrojené sily. V súčasnosti sa plánuje vybudovanie servisného strediska pre 8 x 8 Patria. Taktiež sa tu plánuje montáž a výroba odsunového vozidla pre rezort obrany," konštatoval.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite