Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta mylné, úsudok chabý, zavádzanie zásadné a šírenie lží vedomé - cena ropy, Slovnaft a György Gyimesi

.dáta bez pátosu .slovensko

Na tlačovej konferencii jedného poslanca k veľmi sledovanej téme zaznel oznam pre novinárov v zmysle: minulý týždeň boli ceny ropy Brent 135 dolárov a ceny ropy Ural 65 dolárov. Mohlo to evokovať dojem, že rozdiel v cenách týchto dvoch druhov ropy je 70 dolárov a že ruská ropa Ural sa predáva za menej ako polovicu ceny ropy Brent.

Dáta mylné, úsudok chabý, zavádzanie zásadné a šírenie lží vedomé - cena ropy, Slovnaft a György Gyimesi SITA/Branislav Bibel

pán poslanec v pozícii mladého dátového analytika a zvestovateľa dát-čísiel-cien zlyhal. Horšie je, že klamal, a ešte horšie je, že zavádzal, lebo v danom momente sa fakt pýtal na svetlo sveta „pravdivý údaj“. Vystupuje v pozícii žiaka istého fejk magistra a tak jablko nepadlo ďaleko od stromu. Dáta mylné, úsudok chabý, zavádzanie zásadné a šírenie lží vedomé. Je našou úlohou hoaxy, nepravdy a klamstvá odhaľovať a naprávať. 

Ponúkame aj pre pána poslanca Gyimesiho pravdivé dáta k cenám ropy za minulý týždeň:

  • Cena ropy Ural nebola nižšie ako 80,44 USD, čo je o 24% viac ako uvádzal rečník.
  • Cena ropy Brent nebola vyššie ako 122,84 USD, čo je o 9% menej ako uvádzal rečník.
  • Rozdiel cien ropy Brent a Ural bol najviac 37,9 USD a najmenej 30,7 USD, čo je mierne viac, približne rovnako alebo aj menej ako polovica rozdielu uvádzaného rečníkom (70 USD).

Ide o zásadné rozdiely, nie sú to integrály ani derivácie a na výpočet postačí kalkulačka žiaka z I. stupňa základnej školy. 

Pán poslanec Gyimesi György je vraj podpredsedom výboru pre rozpočet a financie v zákonodarnom zbore Slovenskej republiky v NRSR. Tak, ako by na takúto funkciu mala byť požadovaná určitá úroveň vzdelania, tak by mala byť pri pochybení požadovaná určitá úroveň sebareflexie a pokánia, prípadne uvedenia opravy verejne prednesených údajov. Možno sa dočkáme, ale neradi by sme opäť boli spomínaní na tlačovke, ako sa nám stalo pri kovide jeho lektorom Igorom. Pokoj Vám.

Pre Slovensko je dôležité, aby v správe vecí verejných boli vzdelaní, kompetentní a skúsení politici, ktorí sú aj čestnými a pravduhľadajúcimi a pravdušíriacimi ľuďmi, ktorí sa vyhýbajú klamstvám, zavádzaniu a hoaxom. Zatiaľ je to pre Slovensko na 4 mínus.

Ceny ropy nájdete na tomto odkaze.

Rozdiely v cenách ropy Ural a Brent nájdete na tomto odkaze.

poznámka k šibrinkovaniu miliardovými škodami ohľadom Slovnaftu:

Podľa databázy FINSTAT zaplatil Slovnaft v posledných dvoch rokoch / za posledné 2 roky, za ktoré je v databáze údaj, nasledovné sumy dane z príjmov právnických osôb:

  • 2019: 32 tisíc EUR  
  • 2020: 6 tisíc EUR

Za rok 2021, keď sa Slovnaftu určite darilo lepšie ako v 2020 a v 2019 údaje zatiaľ nie sú. Zaplatené dane z príjmu právnických osôb za predmetné finančné roky sú na úrovni väčšej SROčky v roku 2019 a lepšie sa dariacemu živnostníkovi v roku 2020.

Viac možno neskôr na web stránkach rafinérie a jej matky.

Dovidenia v lepších časoch, priatelia.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite