Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dane, pán minister Matovič: Máte chvíľku?

.dáta bez pátosu .slovensko

Musíme skonštatovať, že po tom, čo rok nepracoval súčasný minister financií so žiadnymi dátami v boji s pandémiou a za pochodu sa učil používať aspoň základné parametre a postupne vyučoval celú republiku o trendoch, testoval, zatváral, losoval a míňal stámilióny, predikoval nedosiahnuteľné míľniky a púšťal na nás atómovky, pričom v rozpočte je kovidová sekera v miliardách, začal riadiť rozpočet štátu, ale zas bez pochopenia dát.

Dane, pán minister Matovič: Máte chvíľku?

sumár rastu daňových príjmov za 5 mesiacov je:

  • dane zo spotreby idú hore o 17%,
  • dane z príjmov firiem idú hore o 27%,
  • dane z platov zamestnancov a živnostníkov idú hore o 12%.

To je za 5 mesiacov a aj keď nemožno všetky rasty považovať za lineárne, do konca roka je možné rátať s rastom o 2-2,5 miliardy eur. To o 1-1,5 miliardy viac ako bol a aj stále je predpoklad nášho správcu špajze.

Spolu je to nárast o 18%, respektíve o 1,1 miliardy eur.

návrh

Navrhujeme jemu osobne a aj jeho tímu, aby sa realisticky pozrel/i na výber daní od nás občanov zo zárobkov (voličov), od našich firiem zo ziskov (voličov) a od nás všetkých zo spotreby pri nákupoch (voličov). Grafy nižšie za 5 mesiacov (január až máj) prehľadne ukazujú:

  • koľko sa vyberá daní a aký je ich rast,
  • ktoré dane k výsledku prispievajú a ako rastú,
  • že štát nás oberá stále a stále o viac našich peňazí.

Realistický pohľad na rapídne rastúce príjmy znamená, že komentáre správcu slovenskej špajze by nemali byť fatálne, fatalistické, katastrofálne, negatívne a nemal by stále a všade tvrdiť, že:

nedám, nemám, sám mám málo. nájdite si...

2021: Už druhý rok má Slovensko rozpočet, ktorý je mimo. Napriek tomu, že štát má všetky dáta a online prístup k elektronickým kasám, tak v roku 2021 sme mali zle zostavený rozpočet. Minister ho nechcel napriek známemu vývoju upraviť ani v priebehu roka (máj-jún), trval na jeho parametroch a nakoniec rozpočet skončil úplne inak, ako minister predpokladal a na čom trval.

Našťastie nakoniec neskončil rozpočet podľa jeho plánu s 12 miliardami deficitu, ale s deficitom 7 miliárd eur. Chybu si samozrejme nepriznal:  a ani sa nepoučil.

2022: Zostavený rozpočet je zrelý na masívnu úpravu (opäť je jún). Nie preto, aby sedeli tabuľky. Ale preto, aby sme si naliali čistého vína a pochopili, že vyberané dane rastú šialeným tempom, dokonca nad úroveň meranej inflácie (normálne, potravinovej, dôchodcovskej). Reálne bude naša inflácia skôr 18%-20% a nie 12%. To je prvý dúšok toho vína. Veď počkajte na máj!

samosprávy

Úpravou rozpočtu dostanú samosprávy jasný signál, že budú mať v roku 2022 vyššie príjmy: nie rozpočtovaný rast 5,8% z 3,3 miliardy príjmov v roku 2021, ale 11%. A to je naviac o takmer 200 miliónov eur, pričom prvá 100-ka príde do konca júna.

zamestnanci

Celá republika pochopí, že rast platov nie je nulový, nie je jednociferný, ale platy priemerne už rastú o 10%. Vyberané dane o 11% a odvody o tých 10%. Samé dobré správy pre Sociálnu poisťovňu (rozpočet 10 miliárd ročne), pre zdravotné poisťovne (rozpočet 5 miliárd ročne a aj pre tie samosprávy, ktoré z daní z platov (a SZČO) žijú.

ministrif

Ostatní ministri pochopia, že centrálny štát tento rok nebude mať daňové príjmy 14,3 miliardy eur, ale asi 16 miliárd. Plánovaný nárast z minuloročných 13,5 miliárd o 800 miliónov sme dosiahli za prvé 4 mesiace a to na prelome rokov bol lockdown. 

silné príjmy a zdroj financovania

S tými 800 miliónmi rastu sa rátalo a tie už majú na druhej strane v rozpočte naplánované výdavky a k tomu deficit 5,5 miliardy eur. Ale dodatočný výber (už v máji 200 miliónov nad plán celého roka) je možné v rozpočte po úprave použiť. Buď na umravnenie deficitu a jeho pokles alebo na krytie výdavkov. Okrem balíčkov, bonusov a dávok aj na zvýšenie platov štátnych alebo verejných zamestnancov. Učitelia, zdravotníci a sociálni pracovníci sa ponúkajú ako prví. 

Určite netreba zvyšovať platy byrokratom na ministerstvách, v inštitúciách, vo výskumných ústavoch a analytikom, ktorých je 200 tisíc, platy im rástli aj minulý rok o 4% a priemerne brali mesačne 1715 euro. Toľko má manželský pár učiteľa a recepčnej v hoteli spolu.

spotreba

Dane zo spotreby v obchodoch a v službách, čo je DPH a spotrebné dane rastú tento rok o 17% a to rástli minulý rok o 19%. Také rasty príjmov má máloktorá domácnosť na Slovensku. Špajza ministra magistra sa napĺňa vrchovato a šialeným tempom. Výber DPH závisí od výšky cien, výber spotrebných daní od objemu. Oboje rastú za 5 mesiacov dvojciferne a veľmi pravdepodobne to bude aj index za celý rok.

Tu je problémom aj nepochopenie elasticity pri pohonných hmotách a nevôľa ministerstva vyberať viac daní celkovo pri zníženej spotrebnej dani na liter, ale pri vyššom predanom objeme. A pritom táto téma nie je v sylabách štúdia PhD, ale štúdia bakalárskeho. To nebolo pri príprave na ministra na univerzite prioritou a teraz je to ťažko dobehnúť. A krikom sa to nedá.

firmy, boháči a monopoly

Je faktom, že dane z príjmov firiem rastú tento rok o 27% a minulý rok rástli o 21%. To sú rovnako šialené rasty ako pri daniach zo spotreby. V štátnej špajzi sa tieto peniaze ukladajú v miliardách na rovnaké poličky hneď vedľa DPH. Ale aj diskutéri z prostredia akademikov dnes v SRO zavádzali, že tieto dane nerastú. Ešte raz: 21% a 27%, čo je v zloženom raste viac ako 50% medzi 2 rokmi.

komentár pre diskutujúcich do relácií

  • schválené balíčky v roku 2022 majú financovanie z daňových príjmov nad rámec schváleného rozpočtu,
  • dopad schváleného balíčka na rok 2023 v brutálnej výške 1 miliarda eur (po odrátaní DPH zo spotreby) bude možné rovnako financovať z pokračujúcich nadmerných daňových príjmov v roku 2023,
  • nárast platov učiteľov a zdravotníkov je možné v roku 2022 financovať z pokračujúcich vyberaných naviach daňových príjmov v roku 2022.

S nárastom počtu byrokratov, projektových manažérov a kadejakých zamestnancov po nepotrebných štátnych inštitúciách treba prestať. Rovnako je potrebné prestať im zvyšovať platy. Na rovinu: lúzrov prepustiť a dobrým pridať z platu lúzrov.

Štát treba začať riadiť presne ako rodinu, štátny rozpočet ako rodinný rozpočet, poriadok v rodine preniesť na poriadok v štáte a kroky trpezlivo vysvetľovať a nevrieskať. 

Treba sa venovať dátam, nakoniec pod taktovkou ministra financií pustili do sveta tlačovú správu o vývoji rozpočtu za 5 mesiacov, ktorá je v príkrom rozpore s tónom a naratívnom tlačoviek toho istého ministra.

Ozaj. Deficit je za 5 mesiacov 1,5 miliardy eur a minulý rok bol 3,5 miliardy. To je super správa, že? Lebo príjmy sú vyššie o 1 miliardu a dokonca o 1 miliardu nižšie aj výdavky. Lebo sa netestuje, ani plošne, ani všade, ani opakovane a hlavne, deti a ich rodičia sú v škole a v robote a nemusí im sociálka platiť pandemickú PN a pandemickú OČR. Svet čísiel je jednoduchý.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite