Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prijatie šiesteho balíka sankcií potvrdilo jednotu EÚ, uviedol Heger

.tasr .slovensko

Hlavným výsledkom dvojdňového mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli je prijatie šiesteho balíka sankcií voči Rusku, vrátane čiastočného embarga na ropu. Uviedol to predseda vlády SR Eduard Heger po skončení bruselských rokovaní, informuje spravodajca TASR.

Prijatie šiesteho balíka sankcií potvrdilo jednotu EÚ, uviedol Heger SITA/Úrad vlády SR

premiér v tejto súvislosti ocenil jednotu krajín EÚ, ktorej dôkazom je podľa neho aj to, že sa k ostatným napokon pridalo aj predtým váhavé Maďarsko.

Vysvetlil, že embargo na ruskú ropy a ruské ropné produkty platí do konca roku 2022 a postihne 90 percent ruských dovozov ropy. Pripomenul, že Slovensko spolu s Českom a Maďarskom má dočasnú výnimku na dodávky cez ropovod Družba. Ocenil tiež, že ostatné štáty eurobloku rozumejú situácii vnútrozemských krajín, akou je aj Slovensko, ktoré sú vysoko závislé na ruskej rope a samé si nedokážu zabezpečiť ropu. To bol hlavný argument, pre ktorý všetky súhlasili s výnimkou pre dodávky cez ropovod Družba.

"Súčasťou dohody je, že v prípade núdzovej situácie budú ostatné krajiny solidárne a budú nám vedieť dodať ropu aj iným spôsobom ako cez ropovod Družba," spresnil.

Heger dodal, že technológie, ktoré Slovensko využíva, sú nastavené na ruskú ropu a ich konverzia bude znamenať nielen dodatočné investície, ale aj určitý čas.

Súčasťou schváleného sankčného balíka je aj odpojenie od systému SWIFT ďalších bánk z Ruska a Bieloruska, vrátane finančnej inštitúcie Sberbank, rozšírenie zoznamu o ďalšie osoby blízke Vladimirovi Putinovi, zákaz vysielania v EÚ pre ďalšie tri ruské médiá a zákaz poradenských služieb v prospech Ruska a pre ruské právnické osoby.

Podľa jeho slov diskusie o sankciách na ropu boli založené na dátach a možnostiach krajín čeliť tejto situácii. Keďže nie všetky krajiny EÚ sú pripravené okamžite sa odpojiť od ruskej ropy, nedošlo k okamžitému odpájaniu už v tomto momente.

Povedal to aj v súvislosti s tým, že niektorí lídri členských krajín na summite hovorili o potrebe zaviesť v poradí už siedmy sankčný balík proti Rusku, ktorý by sa týkal aj embarga na dovoz ruského plynu.

Heger upozornil, že Slovensko dováža ročne 150 miliárd kubíkov plynu z Ruska a toto množstvo momentálne nevie nahradiť aj napriek tomu, že už je dokončený a pripravený interkonektor s Poľskom. A to preto, lebo nie je dostatok terminálov na preberanie skvapalneného plynu (LNG) a nie je zaistený ani dostatok dodávok tohto plynu pre Európu.

"Toto je práca, ktorá nás čaká najbližšie mesiace a roky, aby sme vedeli trvalo nahradiť ruský plyn iným plynom. A podľa toho sa budú odvíjať aj ďalšie sankcie, ktoré musia byť realizovateľné," vysvetlil. Aj preto podľa neho k diskusiám o siedmom sankčnom balíku proti Rusku nakoniec na summite nedošlo.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite