Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zakazovanie dúhových vlajok je prejavom orbanizácie a fašizácie politiky, tvrdí Inštitút ľudských práv

.sita .slovensko

Pre verejnosť by malo byť varovným signálom, že poslanec Gyimesi, ktorý prisahal na Ústavu SR koná tak, ako by slúžil Orbánovi, ktorý stále častejšie spomína Trianon ako nespravodlivosť, čím podporuje iredentu a v dôsledku ohrozuje suverenitu Slovenska, hovorí šéf IĽP Weisenbacher.

Zakazovanie dúhových vlajok je prejavom orbanizácie a fašizácie politiky, tvrdí Inštitút ľudských práv SITA/Branislav Bibel Poslanec Gyimesi

mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) ostro odsudzuje legislatívny návrh poslanca Györgya Gyimesiho (OĽaNO) a nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu, ktorým sa snažia de facto zakázať vyvesovanie dúhových vlajok na štátnych a verejných budovách. Uvádza sa to v tlačovej správe Inštitútu ľudských práv (IĽP).

Inštitút tvrdí, že v dôvodovej správe poslanci klamú, ak hovoria, že ide o podporu „ideológié“ alebo šírenie nejakých názorov. Sexuálna orientácia totiž podľa IĽP nie je vec názoru, ale je to vrodená charakteristika človeka. Podpora menšín a snaha o ich integráciu nie je žiadna ideológia, ale legitímna snaha o zlepšovanie pomerov v našej krajine vychádzajúca ako z platnej legislatívy a aj medzinárodných záväzkov SR.

„Poslanci Taraba a Gyimesi sa evidentne snažia zviditeľniť šírením nenávisti a rozoštvávaním spoločnosti. Je zjavné, že poslanca Tarabu motivuje jeho sympatia k fašizmu a poslanec Gyimesi, ktorého si myslím, že možno označiť za piatu kolónu Viktora Orbána na Slovensku, zasa opakuje nápady z Budapešti. Dúfam, že Národná rada SR takúto snahu presvedčivou väčšinou odmietne,“ povedal riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

Samotný fakt, že poslanec Gyimesi, ktorý je členom koalície, podľa Weisenbachera „paktuje s neonacistom Tarabom“, by malo vedenie jeho poslaneckého klubu viesť k disciplinárnym krokom. „Či sa ich dočkáme po nedávnej spolupráci lídra OĽaNO Matoviča s extrémistami pri hlasovaní, je však otázne. Pre verejnosť by ale malo byť varovným signálom, že poslanec Gyimesi, ktorý prisahal na Ústavu SR koná tak, ako by slúžil Orbánovi, ktorý stále častejšie spomína Trianon ako nespravodlivosť, čím podporuje iredentu a v dôsledku ohrozuje suverenitu Slovenska.” povedal Weisenbacher.

Poslanci Gyimesi a Taraba predložili do parlamentu návrh novely zákona o štátnych symboloch, ktorá zakazuje v štátnych budovách vrátane sídla verejného ochrancu práv vyvesovať „symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie“.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite