Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Právnik Zoroslav Kollár dostal peňažný trest 70-tisíc eur

.sita .slovensko

Kollár priznal vinu v prípade trestných činov nepriamej korupcie a podplácania.

Právnik Zoroslav Kollár dostal peňažný trest 70-tisíc eur ZOROSLAV KOLLÁR (VĽAVO). FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVIČ

špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes uložil konkurznému právnikovi Zoroslavovi Kollárovi peňažný trest 70-tisíc eur. Stalo sa tak v rámci schválenia dohody o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a obvineným z trestných činov nepriamej korupcie a podplácania. Pokiaľ by odsúdený peňažný trest nezaplatil, v rámci dohody bol určený náhradný trest v dĺžke 14 mesiacov väzenia.

Právnik a podnikateľ sa orgánom činným v trestnom konaní priznal, že v auguste 2020 poskytol úplatok, aby zabezpečil, že nebude predmetom rozpracovania Slovenskou informačnou službou (SIS). Odovzdanie finančnej čiastky 40-tisíc eur sprostredkoval bývalý šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó. Bývalý riaditeľ SIS Vladimír P. prijatie úplatku odmieta, vo veci však na neho bola podaná obžaloba.

Ďalší skutok, v ktorom Kollár priznal vinu, je sprostredkovanie úplatku za krytie nelegálnej výroby cigariet od príslušníka skupiny piťovci Tomáša R. pre Makóa. Skutok sa stal v roku 2019, pričom Tomáš R. poskytol finančnú čiastku 300 000 eur.

Zoroslav Kollár je tiež obvinený v kauze Víchrica týkajúcej sa korupcie v súdnictve. Dnešná dohoda sa však daného prípadu netýkala.

 Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite