Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slováci chcú nehnuteľnosť vlastniť, nájomné bývanie má nízku popularitu

.sita .slovensko

Najčastejšie si mladí ľudia vybavujú hypotéku na prvé bývanie v priemere v 28 rokoch.

Slováci chcú nehnuteľnosť vlastniť, nájomné bývanie má nízku popularitu SITA/Slovenská komora architektov

mladí ľudia do 36 rokov túžia po vlastnom bývaní, a to aj za cenu dlhšieho čakania alebo zľavenia z pôvodných nárokov. Je to v súlade so silnou preferenciou vlastníctva svojho bývania v krajinách strednej a východnej Európy. Tí, ktorí už hypotéku splácajú, ostávajú zatiaľ optimistickí a vravia, že dokážu zvládnuť vyššie úrokové sadzby a splátky. Vyplynulo to z prieskumu UniCredit Bank.

Viac než 90 % slovenských domácností býva vo vlastnom. Nízkej popularite nájomného bývania nenahráva ani fakt, že väčšina majiteľov ponúka nájomníkom zmluvu len na rok, čo môže pre niektorých ľudí znamenať neistotu a silnejšiu túžbu bývať vo svojom. Najčastejšie si mladí ľudia vybavujú hypotéku na prvé bývanie v priemere v 28 rokoch.

Tridsať percent Slovákov je podľa prieskumu ochotných zľaviť zo svojich pôvodných požiadaviek a zobrať si hypotéku na menšiu nehnuteľnosť, než pôvodne zamýšľali, prípadne zmeniť lokalitu za lacnejšiu. Dáta ukazujú, že záujemcovia o hypotéku plánujú tiež našetriť rezervu, než si vezmú hypotéku.

Naopak, 21 % opýtaných plánuje počkať, či sa situácia na trhu nezmení a ceny bytov nepôjdu dole. O „bubline“ na realitnom trhu sa síce hovorí už dlhšie, nemožno však predikovať, či a kedy sa táto situácia zmení. Dvadsaťdeväť percent mladých ľudí sa v prieskume vyslovilo, že na hypotéku za existujúcich podmienok nedosahujú, a to ani v prípade, že by si kúpili malý byt do 45 metrov štvorcových.

Mladí Slováci do 36 rokov, ktorí už majú hypotekárny úver, sú v odlišnej situácii. Väčšina z nich je zatiaľ optimistická ohľadom splácania hypotekárneho úveru v budúcnosti. Dvadsaťtri percent opýtaných verí, že hypotéku zvládnu splácať aj pri zvýšení úrokovej sadzby po skončení ich fixácie. Viac než tretina opýtaných plánuje, že pristúpi k fixácii úroku na dlhšie obdobie.

Takmer tretina mladých ľudí sa v prieskume vyslovilo, že zatiaľ nijako nerieši situáciu s rastúcimi úrokovými sadzbami hypoték. Deväť percent opýtaných chce úver splatiť skôr. Len minimum oslovených, a to 2 %, uvažuje o výmene väčšieho bytu za menší, čím by si znížili splátky.

Orientačný prieskum UniCredit Bank z prelomu apríla a mája 2022 je zameraný na mladých do 36 rokov a mapuje aktuálnu situáciu a rozhodovacie faktory pri voľbe a kúpe prvého vlastného bývania. Prieskum prostredníctvom online panelu uskutočnila výskumná agentúra IPSOS a zúčastnilo sa ho 660 Slovákov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite