Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Najvyšší správny súd disciplinárne potrestal sudkyňu za prieťahy v prípade pádu stanu na festivale Pohoda

.sita .slovensko

Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková podala návrh na začatie disciplinárneho konania 6. novembra 2020.

Najvyšší správny súd disciplinárne potrestal sudkyňu za prieťahy v prípade pádu stanu na festivale Pohoda SITA/Branislav Bibel

najvyšší správny súd SR (NSS SR) na návrh ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (nom. SaS) disciplinárne potrestal sudkyňu Beatu Schmidtovú za prieťahy v konaní v prípade pádu stanu na festivale Pohoda. Šéfka rezortu spravodlivosti podala návrh na začatie disciplinárneho konania 6. novembra 2020. Mala za to, že sudkyňa v trestnej veci vedenej na Okresnom súde Trenčín proti nemeckému štátnemu občanovi Jakobovi Bossertovi pre prečin všeobecného ohrozenia nesústredeným a neefektívnym postupom zavinila prieťahy v konaní. NSS SR sudkyni uložil trest zníženia platu o 30 percent na tri mesiace. V tlačovej správe o tom informoval Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti SR.

Trenčianska sudkyňa pribrala 13. januára 2017 do konania prekladateľa pre nemecký jazyk za účelom preloženia celého trestného spisu a žiadosti o prevzatie trestnej veci zo slovenského do nemeckého jazyka. Urobila tak napriek tomu, že nedisponovala rozhodnutím ministra spravodlivosti o podaní žiadosti o odovzdanie trestného konania do cudziny. V máji 2018 prekladateľ vrátil súdu spis, pričom následne minister spravodlivosti Slovenskej republiky rozhodnutím z 24. júla 2018 nesúhlasil s podaním žiadosti o odovzdanie predmetného trestného konania do Spolkovej republiky Nemecko, v dôsledku čoho okrem prieťahov v konaní došlo aj k neúčelným výdavkom štátneho rozpočtu vo výške takmer 30-tisíc eur.

NSS SR po vykonanom dokazovaní rozhodnutím z 18. mája uznal sudkyňu Okresného súdu Trenčín Beátu Schmidtovú za vinnú, že v konaní svojou nečinnosťou zavinila prieťah v konaní. V čase od 24. júna 2017 do 4. júna 2018 neurobila v uvedenej veci žiaden úkon.

Veľký stan padol na trenčianskom letisku počas festivalu Pohoda 18. júla 2009, keď sa areálom prehnala búrka sprevádzaná silným vetrom. Stan, ktorý vlastnila a postavila nemecká firma, sa aj so železnou konštrukciou zrútil na stovky ľudí, ktorí práve sledovali koncert. Nešťastie neprežil mladý muž a na následky zranení v nemocnici zomrelo aj 19-ročné dievča.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite