Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zuzana Čaputová podpísala zákon o 13. dôchodku, penzisti ho dostanú už v júli

.sita .slovensko

Skoršie vyplatenie trinástej penzie je reakciou vlády na rekordnú infláciu na Slovensku, ktorá v marci medziročne presiahla 10 percent.

Zuzana Čaputová podpísala zákon o 13. dôchodku, penzisti ho dostanú už v júli Zuzana Čaputová/Facebook

prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes podpísala šesť zákonov, vrátane novely zákona o 13. dôchodku. Informoval o tom Lukáš Laczko z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta. Trinásty dôchodok dostanú penzisti zo Sociálnej poisťovne už v júli tohto roka. Nepôjde tak o predvianočnú dávku, ktorú im poisťovňa v minulých rokoch vyplácala až v novembri. Skorším vyplatením trinástej penzie vláda reaguje na rekordnú infláciu na Slovensku, ktorá v marci medziročne presiahla 10 percent.

Suma trinásteho dôchodku predstavuje od 50 eur do 300 eur. Trinástu penziu v maximálnej výške 300 eur dostávajú tí poberatelia dôchodku, ktorých dôchodok nepresahuje výšku životného minima. Aktuálne ide o sumu 218,06 eura, od júla by sa však mala suma životného minima zvýšiť. Výška trinástej penzie sa počíta podľa zákonom stanoveného vzorca. Čím je mesačný dôchodok vyšší, tým je trinásta penzia nižšia. Penzisti s najvyššími dôchodkami dostávajú trinástu penziu v sume 50 eur. V novembri minulého roka išlo o tých dôchodcov, ktorých penzia presiahla 912,50 eura.

Nárok na trinásty dôchodok majú poberatelia starobných, predčasných starobných a invalidných dôchodkov, ako aj poberatelia vdovských, vdoveckých a sirotských penzií. Výdavky na vyplácanie trinástych dôchodkov podľa ministerstva práce a sociálnych vecí dosiahnu približne 301,2 milióna eur. Pri predpokladanom počte 1,44 milióna poberateľov dôchodkových dávok suma trinásteho dôchodku dosiahne v priemere 210 eur.

Prezidentka Čaputová dnes podpísala aj novelu zákona o mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti s covid-19, či novelu zákona o cestnej premávke.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite