Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súd schválil dohodu o vine a treste pre dvoch bývalých policajtov v kauze Očistec

.sita .slovensko

Milanovi Žáčikovi a Ivanovi Bobockému uložil za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a iné s tým spojené trestné činy trojročné tresty so štvorročným podmienečným odkladom.

Súd schválil dohodu o vine a treste pre dvoch bývalých policajtov v kauze Očistec Facebook/polícia SR

sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na pracovisku v Banskej Bystrici dnes schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a dvomi obvinenými bývalými policajtmi Milanom Žáčikom a Ivanom Bobockým. Súd uznal expolicajtov za vinných zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a iné s tým spojené korupčné trestné činy. Uložil im obidvom rovnaké tresty odňatia slobody vo výmere tri roky s podmienečným odkladom s probačným dohľadom počas skúšobnej doby štyroch rokov. Obidvom prepadol majetok v prospech štátu, súd im zakázal stretávanie sa so spolupáchateľmi a nariadil im aj niekoľkoročný zákaz činnosti.

„Páchatelia boli činní pre zločineckú skupinu, zneužívali právomoci verejného činiteľa a páchali korupčné trestné činy,“ uviedol po skončení pojednávania prokurátor s tým, že dohodu o vine a treste na návrh prokuratúry odsúhlasili obidve strany bez výhrad.

Orgány činné v trestnom konaní Milanovi Žáčikovi a Ivanovi Bobockému pripisujú činnosť pre zločineckú skupinu a s tým spojené trestné činy prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Bývalí príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) boli vyčlenení na samostatné konanie v rámci kauzy Očistec.

Podľa medializovaných informácií sa obvinení mimo iného v minulosti podieľali na sledovaní vtedajších opozičných politikov, konkrétne súčasného ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) alebo špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

V rámci akcie Očistec zadržali koncom roka 2020 viacerých bývalých vysokých policajných funkcionárov. Stíhaní sú napríklad pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy alebo trestný čin zneužívania právomocí verejného činiteľa. V kauze figurujú okrem iných aj bývalý policajný prezident Tibor G., exšéf Národnej kriminálnej agentúry Peter H. alebo bývalý riaditeľ protikorupčnej jednotky NAKA Róbert K.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite