Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Samosprávam by pomohlo zastropovanie cien energií, uviedla prezidentka

.tasr .slovensko

Nový stavebný zákon, ktorý je v procese schvaľovania, bol jednou z tém utorkového stretnutia prezidentky SR Zuzany Čaputovej so zástupcami mestskej a krajskej samosprávy v Prešove.

Samosprávam by pomohlo zastropovanie cien energií, uviedla prezidentka SITA/Branislav Bibel

venovali sa i téme realizovaných investičných akcií a zvyšovaním cien. Samosprávy sa z dôvodu zdražovania môžu dostať do problémov, keďže verejné obstarávania realizovali s pôvodnými cenami.

"Po návrate do Bratislavy chcem rokovať s predsedom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), aby usmernením bolo možné 'dodatkovať' existujúce zmluvy, ktoré by zohľadnili už prebehnuté verejné obstarávania a zohľadnili by nárast cien energií alebo stavebných materiálov," uviedla Čaputová.

Podľa predsedu PSK Milana Majerského rast cien môže ohroziť realizáciu niektorých investičných akcií. Zatiaľ nezrušili žiadnu z nich. Primátorka Prešova Andrea Turčanová požiadala prezidentku, aby sa zasadila o reguláciu cien energií pre samosprávy. "Ceny energií v našich školách a mestských budovách sa zvýšili a nikto ani ministerstvo hospodárstva negarantuje stropy. Podarilo sa to v sociálnych zariadeniach, ale, žiaľ, nie v ostatných mestských zariadeniach, ktoré spravujeme ako samospráva," povedala Turčanová.

 Samosprávy podľa hlavy štátu prevádzkujú množstvo školských zariadení a zastropovanie cien energií by bolo niečo, čo by im veľmi pomohlo. "Je to téma na rokovanie s ministrom hospodárstva," skonštatovala. Témou pondelkového (25. 4.) i utorkového rokovania so zástupcami samospráv bol i stavebný zákon, ktorý je v parlamente. "Z mojej strany určite budem veľmi prísne strážiť rovinu ústavnosti a súladu s medzinárodnými dohovormi aj pri tejto norme," povedala Čaputová.

Zástupcovia samospráv sa vyjadrili aj k neobsadeným pracovným miestam na trhu, ktoré môžu obsadiť ľudia z Ukrajiny. "Najmä ženy, Ukrajinky, môžu tieto miesta obsadiť a už sa to aj deje. Veľmi úspešne sa zaraďujú do pracovného procesu vrátane absentujúcich miest, ako sú ambulantní lekári, takže je s tým aj dobrá skúsenosť," doplnila prezidentka.

Prezidentka od pondelka do piatka (29. 4.) úraduje z regionálneho pracoviska prezidentskej kancelárie v Košiciach. Okrem stretnutia so zástupcami krajskej a miestnej samosprávy prezidentka v Prešove navštívila Strednú odbornú školu gastronómie a služieb, ako aj závod na výrobu prevodoviek v Haniske. V programe má aj návštevu vojenského výcvikového priestoru v Kamenici nad Cirochou – Valaškovciach.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite