Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V júli sa pred súd postaví šéf Slovenskej pospolitosti spájanej s extrémizmom

.sita .slovensko

Jakub Škrabák sa podľa obžaloby v rokoch 2015 až 2018 dopustil zločinu rozširovania extrémistických materiálov, zločinu výroby extrémistických materiálov a iných trestných činov.

V júli sa pred súd postaví šéf Slovenskej pospolitosti spájanej s extrémizmom TV MARKÍZA

špecializovaný trestný súd vytýčil na pracovisku v Banskej Bystrici na 12. júla hlavné pojednávanie so šéfom združenia Slovenská pospolitosť Jakubom Š. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na neho ešte v januári podal obžalobu pre viacero extrémistických trestných činov. Podľa obžaloby sa totiž v rokoch 2015 až 2018 dopustil zločinu rozširovania extrémistických materiálov, zločinu výroby extrémistických materiálov a iných trestných činov. V prípade dokázania viny pred súdom mu hrozí trest odňatia slobody na štyri až osem rokov.

Jakuba Škrabáka zadržala Národná kriminálna agentúra 10. mája 2018 pri akcii namierenej proti extrémistom. Spolu s ním zadržali aj hudobníka Jaroslava Pagáča a bývalého predsedu okresnej organizácie strany Ľudová strana Naše Slovensko v Ružomberku Michala Buchtu. Hudobníka známeho ako Reborn v júni 2021 ŠTS odsúdil za extrémizmus na úhrnný trest vo výmere štyri roky nepodmienečne v ústave na výkon trestu s najnižším stupňom stráženia. Tento rozsudok ešte nie je právoplatný, lebo prokurátor sa odvolal a rozhodovať vo veci bude Najvyšší súd SR.

V prípade Buchtu ŠTS v októbri minulého roku schválil dohodu o vine a treste medzi obvineným a prokurátorom ÚŠP. Súd konkrétne uznal obvineného za vinného zo zločinu rozširovania extrémistických materiálov a uložil mu úhrnný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní troch rokov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite